15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMagistraţii vor să judece în timp ce sunt judecaţi

Magistraţii vor să judece în timp ce sunt judecaţi

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi – întâmplător sau nu, în aceeaşi zi în care era arestat judecătorul doljean Laurenţiu Anghel – să analizeze solicitarea judecătorilor şi a procurorilor de a profesa şi după ce faţă de ei a început urmărirea penală.
În şedinţa din 8 aprilie 2010, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispusese convocarea adunărilor generale ale magistraţilor pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la solicitarea din petiţia intitulată „Integritate şi demnitate“, de a se interzice magistraţilor în legătură cu care s-a început urmărirea penală să mai desfăşoare activităţi specifice funcţiei. Adunările generale ale magistraţilor au statuat unanim că orice măsură împotriva judecătorului şi procurorului cu privire la care s-a început urmărirea penală (suspendare din funcţie ori interzicerea desfăşurării activităţilor specifice funcţiei de magistrat) încalcă principiile statuate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum şi prezumţia de nevinovăţie.
Potrivit legii, în prezent, judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii atunci când a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa prin ordonanţă sau rechizitoriu. Magistraţii suspendaţi sunt nevoiţi să aştepte o hotărâre definitivă şi irevocabilă, în care să fie declaraţi nevinovaţi, pentru a putea reveni la serviciu. Ei cer însă modificarea legislaţiei pentru a putea acuza ori judeca şi în timp ce sunt la rândul lor acuzaţi sau judecaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII