23.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalRusia şi Statele Unite au semnat noul tratat pentru reducerea arsenalului nuclear

Rusia şi Statele Unite au semnat noul tratat pentru reducerea arsenalului nuclear

Preşedintele american Barack Obama şi cel rus, Dmitri Medvedev, au semnat ieri un acord istoric privind arsenalul atomic, ce reduce numărul armelor nucleare ale celor două ţări, relatează CNN.

Noul tratat pentru reducerea armelor nucleare, cunoscut ca START, îi urmează unui acord precedent semnat în 1991 şi care a expirat în decembrie 2009. Documentul prevede reducerea armamentului atomic rus şi american cu circa o treime.
„Această zi demonstrează hotărârea Statelor Unite şi Rusiei –
cele două ţări care deţin peste 90% din armele nucleare din lume – de a continua lidershipul global responsabil“, a declarat Obama după semnarea textului.
„Împreună, ne respectăm angajamentele privind Tratatul de Neproliferare Nucleară, care trebuie să fie baza pentru neproliferarea globală“, a adăugat el.
„Acest acord creşte capacitatea strategică şi, în acelaşi timp, ne permite să ne ridicăm la un nivel mai mare de cooperare între Rusia şi Statele Unite“, a spus preşedintele american.
Obama a evocat în discursul său precedenta sa vizită la Praga, din urmă cu un an, când a spus că idealul său este o lume fără arme nucleare. „Repet ce am spus atunci, deşi această lume fără arme nucleare s-ar putea să nu se realizeze în timpul vieţii mele“, a declarat Barack Obama. „Acest tratat semnat azi este însă un pas către această direcţie“, a adăugat preşedintele american.
El a lăudat contribuţia omologului său rus, Dmitri Medvedev, şi „lidershipul“ puternic al acestuia, spunând că fără contribuţia liderului de la Kremlin nu ar fi fost posibilă ajungerea la un acord. „Am vorbit de multe ori la telefon“, a spus Obama, care l-a numit „prieten“ pe omologul rus.

„Resetarea relaţiilor“ dintre Moscova şi Washington

Preşedintele american a promis că va lucra cu Senatul american pentru a obţine o ratificare rapidă a noului tratat START.
De altfel, Obama a repetat că acest nou tratat reflectă „resetarea relaţiilor“ dintre Moscova şi Washington şi faptul că, pe cale diplomatică, este posibil ca vechii duşmani să devină prieteni şi să colaboreze. „Când nu ne înţelegem noi nu e bine pentru ţările noastre, dar nici pentru întreaga lume“, a completat Obama.
La rândul său, preşedintele rus Dmitri Medvedev a apreciat, după semnarea noului START, că este o situaţie în care şi Rusia, şi SUA sunt câştigători, nimeni nu are de pierdut.
„Negocierile nu au fost simple, dar echipele noastre au lucrat profesionist şi constructiv, chiar şi 24 de ore pe zi. Astfel am reuşit un lucru care părea misiune imposibilă acum câteva luni. Ca rezultat, avem un document ce menţine echilibrul intereselor SUA şi Rusia. Este o situaţie în care toată lumea câştigă, nimeni nu are de pierdut. Comunitatea internaţională a câştigat“, a declarat preşedintele rus.
Noul tratat constituie un echilibru între interesele ruse şi americane, a asigurat Medvedev.
„Sunt de acord cu afirmaţiile făcute de Barack Obama, că azi, în această sală, a avut loc un eveniment istoric. Tratatul are o durată de zece ani, va înlocui tratatul START expirat şi alte tratate pe această temă“, a spus el.
„Mulţumesc colegului meu, preşedintele Obama, pentru cooperarea de succes în această chestiune“, a mai declarat liderul rus.
El a precizat că au fost obţinute compromisuri rezonabile, mai ales datorită activităţii experţilor celor două părţi, cărora le-a mulţumit pentru munca depusă.
Medvedev i-a mulţumit şi liderului ceh Vaclav Klaus pentru găzduirea la Praga a semnării START.

Reduceri importante ale arsenalelor nucleare rus şi american

Cei doi lideri au abordat şi dosarul scutului antirachetă. Potrivit lui Obama, scutul antirachetă va face obiectul unor schimburi regulate de informaţii cu partea rusă, dar a subliniat că apărarea antirachetă a Statelor Unite nu afectează echilibrul strategic şi este dreptul SUA de a-şi apăra teritoriul şi naţiunea de noi ameninţări.
El a evocat în alocuţiunea rostită după semnarea START şi summit-ul pentru neproliferare nucleară pe care Washingtonul îl va găzdui săptămâna viitoare, profitând de ocazie pentru a menţiona Iranul, care continuă să sfideze comunitatea internaţională. „Cine nu respectă regulile va fi izolat“, a avertizat Obama, sugerând că are acordul principalelor puteri pentru înăsprirea sancţiunilor împotriva Teheranului.
În ceea ce priveşte Iranul, Medvedev a reiterat poziţia Rusiei, potrivit căreia rareori doar sancţiunile duc la rezultate, dar a spus că ele trebuie să fie inteligente şi bine ţintite, pentru a nu produce o catastrofă umanitară. „Din păcate, Iranul nu răspunde propunerilor constructive ce i-au fost făcute şi nu putem ignora asta. Nu exclud posibilitatea ca această chestiune să fie din nou analizată de Consiliul de Securitate al ONU“, a spus el.
„Poziţia noastră este că numai sancţiunile rar duc la rezultate, dar ele trebuie să fie inteligente şi bine ţintite, pentru a nu produce o catastrofă umanitară pentru poporul iranian“, a subliniat el.
Salutat de analiştii de la Washington şi de la Moscova, noul START fixează în cazul ambelor ţări limita de 1.550 de orgive nucleare desfăşurate, cu circa 30% mai puţin decât plafonul anterior, stabilit în 2002. Tratatul, care trebuie ratificat de Senatul american şi de Duma de Stat a Federaţiei Ruse, limitează vectorii purtători desfăşuraţi şi nedesfăşuraţi la 800.
Acordul iniţial START, semnat în 1991, a dus la reduceri importante ale arsenalelor nucleare rus şi american şi a impus măsuri de verificare pentru a spori încrederea între cei doi foşti aliaţi din timpul Războiului Rece.
Ceremonia de semnare a avut loc în Sala Spaniolă din Castelul Praga, o sală în stil renascentist, bogat împodobită, construită în timpul regelui Rudolph al II-lea (1552-1612). Cei doi preşedinţi şi-au zâmbit şi şi-au strâns mâinile după semnarea documentelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII