16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOrasul Drobeta Turnu Severin ar putea fi alimentat cu gaze naturale aduse pe Dunare

Orasul Drobeta Turnu Severin ar putea fi alimentat cu gaze naturale aduse pe Dunare

Alimentarea cu gaze a municipiului Drobeta Turnu Severin ar putea fi realizata prin aducerea de combustibil lichid pe Dunare, pina la marginea orasului, si distribuirea lui printr-o retea de conducte, care sa deserveasca aproximativ 110.000 de locuitori.

Solutia a fost propusa prefectului de Mehedinti, Dan Trancota, de directorul santierului naval SEVERNAV Drobeta Turnu Severin, Stelian Stancioiu, care

s-a oferit sa construiasca in santierul severinean navele pentru transportul combustibilului:

„Noi construim nave pentru transportul gazului lichid, pentru alimentarea oraselor din nordul Europei si America. Municipiul Drobeta Turnu Severin nu are alimentare cu gaze, iar transportul prin conducte este deosebit de costisitor. In plus, toata investitia trebuie suportata de membrii comunitatii locale. Solutia adoptata de multe orase europene este aceea de a construi depozite de gaze lichide, unde combustibilul sa fie adus cu vase speciale. De la malul Dunarii pot fi trase conducte, ceea ce presupune o valoare a investitiei mult mai mica“.

„Nemtii, olandezii nu s-au gindit sa traga conducte de la un oras la altul“

Conducerea santierului naval severinean s-a aratat dispusa sa realizeze si recipientele necesare stocarii combustibilului care ar putea alimenta locuintele din Drobeta Turnu Severin.

„Nemtii, olandezii nu s-au gindit sa traga conducte de la un oras la altul, ci s-au gindit sa transporte combustibilul pe apa. Este o solutie mai putin costisitoare si, daca la ei merge de ani de zile, nu vedem de ce nu s-ar putea realiza si la noi“, a spus Stelian Stancioiu.

Alimentarea municipiului Drobeta Turnu Severin cu gaze transportate pe Dunare, cu un cost mai mic al transportului, a fost luata in considerare de prefectul Dan Trancota, care s-a aratat dispus sa propuna aceasta solutie primarului Constantin Dinu si presedintelui consiliului judetean, Constantin Sirbulescu.

„Mi se pare excelenta propunerea si un astfel de proiect trebuie analizat“, a spus Dan Trancota. Solutia aducerii gazului pe Dunare va ramine insa, mai mult ca sigur, in stadiul de proiect. In urma cu aproximativ doua saptamini, presedintele consiliului judetean, Constantin Sirbulescu, a anuntat ca investitiile necesare aductiunii cu gaze vor demara in acest an, dar prin aducerea conductelor de transport din bazinul Turburea, judetul Gorj. Investitia, in acest caz, se ridica la aproximativ 30 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS