21.2 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalFostul prefect de Mehedinţi a atacat la CAB decizia de colaborator al Securităţii

Fostul prefect de Mehedinţi a atacat la CAB decizia de colaborator al Securităţii

Fostul prefect de Mehedinţi, Dan Trancotă, a atacat, la Curtea de Apel Bucureşti, decizia instanţei potrivit căreia a fost declarat colaborator al fostei Securităţi, susţinând că magistraţii au judecat dosarul său fără să aibă competenţa legală.
Trancotă a depus, pe 15 ianuarie 2010, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), o contestaţie în anulare împotriva deciziei acestei instanţe din 6 aprilie 2009, prin care magistraţii au constatat, irevocabil, că a fost colaborator al Securităţii. Anterior, Tribunalul Bucureşti (TB), instanţa care a judecat pe fond dosarul lui Trancotă, potrivit vechii legi de funcţionare a CNSAS, hotărâse să respingă acţiunea Consiliului, însă decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
În motivaţia căii extraordinare de atac, Trancotă susţine că magistraţii CAB au judecat recursul declarat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) fără a avea competenţa materială să o facă. Astfel, susţine Dan Trancotă, recursul ar fi trebuit să fie judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), având în vedere că legea de funcţionare a CNSAS s-a modificat în timpul judecării procesului său, CAB a devenit instanţa care judecă pe fond dosarele cu CNSAS, iar recursurile sunt de competenţa ÎCCJ.
În contestaţia în anulare depusă la începutul lui 2010 la Curtea de Apel Bucureşti, Trancotă arată că CNSAS a cerut Tribunalului Bucureşti în iunie 2008 să constate calitatea sa de colaborator al Securităţii, dar această instanţă a respins, pe 30 septembrie 2008, acţiunea.
Ulterior, în decembrie 2008, competenţa de soluţionare pe fond a dosarelor cu CNSAS a revenit Curţii de Apel Bucureşti, dar, cu toate acestea, dosarul său a plecat în recurs la această instanţă. Magistraţii CAB au decis, pe 6 aprilie 2009, să caseze sentinţa Tribunalului şi să admită acţiunea CNSAS, astfel încât Trancotă a fost declarat irevocabil colaborator al Securităţii.
Trancotă le cere magistraţilor CAB să constate că decizia acestei instanţe în cazul său a fost luată în lipsa competenţei materiale şi să trimită dosarul său judecătorilor de la ÎCCJ, pentru soluţionarea recursului declarat de CNSAS.  Procesul începe pe 12 aprilie.

Recrutat ca informator în anul 1979

Aceasta este a doua încercare a lui Dan Trancotă de anulare a deciziei de colaborator. Imediat după ce Curtea de Apel Bucureşti a luat decizia în cazul său, în aprilie 2009, fostul prefect a depus, tot la CAB, o contestaţie în anulare, care însă a fost respinsă ca inadmisibilă în decembrie 2009.
Dan Trancotă, fost prefect al judeţului Mehedinţi, ar fi dat note informative Securităţii sub numele „Dorin“, se arăta în sesizarea depusă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în instanţă. În acţiune este specificat faptul că Dan Trancotă a fost recrutat ca informator în anul 1979, pe când era profesor la Liceul din Vânju Mare, primind numele conspirativ „Dorin“, pentru „supravegherea informativă în rândul cadrelor didactice şi al altor intelectuali de pe raza oraşului Vânju Mare, pentru a cunoaşte la timp orice faptă ce ar putea aduce atingere Securităţii statului“.
„Informaţiile, pe care le voi furniza organelor de Securitate, vor fi scrise sub formă de notă, iar conţinutul lor va fi sincer, obiectiv şi va reflecta adevărul. Vor fi semnate cu pseudonimul Dorin, în loc de numele meu adevărat“, se arată în angajamentul olograf care ar fi fost semnat de Dan Trancotă cu Securitatea, document deţinut de CNSAS.
Potrivit CNSAS, Dan Trancotă a dat informaţii despre un profesor de istorie care avea „idei neconforme cu realitatea şi supraaprecia civilizaţia anglo-saxonă“, despre o familie din comuna Greci, care făcea parte dintr-o sectă religioasă, dar şi despre aspecte din viaţa privată a unor profesori, medici repartizaţi în localitate şi despre „aspecte de competenţa organelor de miliţie“.
CNSAS susţine, în sesizarea depusă în instanţă, că Trancotă a fost instruit, încă de la recrutarea sa ca informator, să „sesizeze comentariile ce se fac în legătură cu apariţia unor documente de partid, pe cei care audiază şi colportează ştirile transmise pe posturile de radio străine, cadrele didactice care comentează negativ măsurile din domeniul învăţământului, cei care încearcă să propage alte idei tinerilor elevi, încercând influenţarea acestora, cadre didactice care au preocupări literare şi sunt nemulţumite că nu li se publică operele, cei care pretind aşa-zisa lipsă de drepturi în ţara noastră“.
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii s-a sesizat din oficiu pentru verificarea lui Dan Trancotă, atunci când acesta şi-a depus candidatura din partea PIN, pentru ocuparea postului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi.
Dan Trancotă a fost prefect de Mehedinţi între anii 2000-2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU