16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSIF Oltenia vrea să dea dividende de 11,3 milioane de euro

SIF Oltenia vrea să dea dividende de 11,3 milioane de euro

Profitul brut aferent anului 2009, propus pentru acordarea de dividende, este de 0,08 lei/acţiune. Cine vrea să încaseze dividende nu trebuie să-şi vândă acţiunile până pe 17 mai.

SIF Oltenia a convocat şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) pentru 29/30 aprilie, iar unul dintre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi se referă la aprobarea dividendelor distribuite către acţionari, aferente anului financiar 2009. Conform indicatorilor financiari, SIF Oltenia a avut pe 2009 un profit net de 187,3 milioane de lei (45,8 milioane de euro) – reprezentând o creştere de peste 300% faţă de cel propus prin bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul trecut. Administratorii propun repartizarea unui profit de 46,4 milioane de lei (11,3 milioane de euro) – adică 0,08 lei/acţiune brut, ceea ce înseamnă circa un sfert din profitul pe anul trecut. Potrivit statisticii, ar fi cea mai mare sumă propusă pentru a fi distribuită ca dividende din ultimii ani. Acţionarii SIF Oltenia trebuie să ştie că nu vor încasa dividendele pe anul trecut dacă în perioada următoare îşi vor înstrăina deţinerile, deoarece data de referinţă propusă pentru a fi luată în calcul este 17 mai 2010. Cea mai mare parte a datoriilor înregistrate de SIF Oltenia la sfârşitul anului trecut (16,9 milioane de euro) erau în contul dividendelor de acordat către acţionari.
Anul trecut, SIF Oltenia a avut rezultate încurajatoare, deşi cotaţiile acţiunilor pe piaţa de capital au avut de suferit din cauza crizei economice. SIF Oltenia a obţinut importante venituri din lichidarea deţinerilor la unele societăţi comerciale. De altfel, lichidarea deţinerilor la societăţile unde SIF nu are poziţii de control este o politică a ultimilor ani. Astfel, au ieşit din portofoliul societăţii 30 de firme şi au intrat doar două. La ora actuală, SIF mai deţine pachete de acţiuni la 25 de societăţi comerciale aflate în reorganizare şi lichidare judiciară, cu o valoare nominală a acţiunilor de aproximativ şase milioane de euro. În schimb, s-au investit anul trecut 34,5 milioane de euro. Vânzarea pachetului de acţiuni deţinut la Automobile Craiova SA (ACSA) către americanii de la Ford a constituit de departe cea mai bănoasă afacere. Numai de aici, SIF Oltenia a încasat circa 18 milioane de euro. Şi procesele cu Ford continuă. SIF a operat şi acţiuni de cosmetizare anul trecut. Astfel, 13 pachete de acţiuni, deţinute la tot atâtea societăţi comerciale nerentabile, au fost vândute către Voltalim SA, o firmă aflată tot în portofoliul SIF Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS