11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul de Urgenta din Craiova are aparat de rezonanta magnetica nucleara

Spitalul de Urgenta din Craiova are aparat de rezonanta magnetica nucleara

Noul Serviciu de Rezonanta Magnetica Nucleara (Serviciu RMN) inaugurat ieri va aduce Spitalului de Urgenta din Craiova, pe linga o tehnica performanta de diagnosticare, si datorii de zece miliarde de lei • Aparatul, asemanator intr-o oarecare masura cu un tomograf, dar mult mai performant, a costat 1,2 milioane de dolari, iar pentru instalarea lui s-au mai cheltuit zece miliarde de lei
• Intretinerea aparatului va fi o problema pentru Spitalul de Urgenta, confruntat in prezent cu o grava criza financiara

Dupa evenimentele mai putin placute care au invadat in ultima vreme sistemul sanitar doljean, ziua de ieri a fost una fasta. La Spitalul de Urgenta a fost inaugurat, in prezenta oficialitatilor locale, Serviciul de Rezonanta Magnetica Nucleara. Catalogata drept „un punct de virf in explorarea imagistica medicala“ de catre prof. dr. Andrei Bondari – seful Sectiei de radiologie, tehnica RMN le va permite medicilor craioveni o mai buna diagnosticare a pacientilor: „RMN, care este una dintre cele mai bune scule din lume, va functiona la capacitate maxima. Metoda are o gama foarte larga de utilizare, fiind complementara tomografiei, dar net superioara in explorarea sistemului nervos central, a ligamentelor, maduvei spinarii si in general a partilor moi. Ca orice tehnica performanta, are si contraindicatii, neputind fi folosita la bolnavii cu proteze metalice si clipuri chirurgicale din cauza ca orice obiect metalic care intra in cimpul magnetic al aparatului se va transforma intr-un adevarat proiectil“.

Aparatul de Rezonanta Magnetica Nucleara aflat in dotarea Spitalului de Urgenta din Craiova face parte dintr-o serie de zece astfel de dispozitive instalate de firma GENERAL ELECTRIC in Romania, fiind sigurul din zona Olteniei. Aparatul, in valoare de 1,2 milioane de dolari, a fost procurat de Ministerul Sanatatii si Familiei prin Banca Mondiala.

Lucrarile de amenajare a spatiului pentru Serviciul RMN au inceput de acum trei ani, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate alocind din fonduri suplimentare, prin hotarire de guvern, aproximativ zece miliarde de lei pentru constructia si instalarea aparatului.

Activitatea in cadrul seviciului va fi asigurata de cadre medicale ale Sectiei de radiologie, care au fost instruite de profesori universitari din Franta.

RMN va contribui si la cresterea datoriilor spitalului

Costul unei expuneri la aparatul RMN – de 1,5 milioane de lei – va fi suportat integral de Casa de Asigurari de Sanatate Dolj, pentru orice bolnav asigurat. Nu si substanta de contrast, care pentru o singura investigatie ajunge la 5,6 milioane de lei. Si cum majoritatea expunerilor nu se vor putea face fara substanta de contrast, diferenta va fi suportata de spital.

„Vom incheia anul calendaristic cu alte zece miliarde de lei datorii, provenite numai de la Serviciul RMN, pe care domnul Eugeniu Turlea (n.r. – presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate) le va include in categoria cheltuielilor nejustificate“, a adaugat Bondari.

O alta problema ridicata de prof. Bondari a fost cea a cheltuielilor legate de intretinerea aparatului: „Avind in vedere experienta pe care o avem cu vechiul tomograf, aflat in componenta Spitalului de Urgenta de 12 ani, ne asteptam ca si aici sa avem aceleasi probleme cu piesele de schimb. Perioadele destul de lungi in care tomograful nu a functionat au fost cauzate de faptul ca se defecta tubul. Pentru inlocuirea tubului era nevoie de 40 – 50.000 de dolari, pe care ii pocuram cu mare greutate. Si aparatul RMN are un tub de 50.000 de dolari. In plus, dupa 10.000 de ore de functionare este necesara schimbarea pieselor esentiale. Numai ca, spre deosebire de tomograf, aparatul RMN se defecteaza daca nu ii inlocuim tubul la timp pentru ca in stare de nefunctionare pierde heliul aflat in dispozitiv. Si atunci, cheltuielile vor fi mult mai mari“.

Pina unaalta, Sectia de radiologie se pregateste de un nou eveniment de genul celui desfasurat ieri. Peste doua saptamini va fi pus in functiune un nou tomograf in incinta Spitalului de Urgenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS