34.4 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriLucrezi la stat, eşti premiat

Lucrezi la stat, eşti premiat

Fie că sunt prevăzute în lege, fie că se acordă în baza contractelor colective de muncă, sporuri care mai de care îngroaşă buzunarele angajaţilor statului şi fac de râs declaraţiile guvernanţilor despre reducerile de costuri din sistemul public. Legalitatea bonusurilor pe care le ai ca funcţionar public nu poate fi pusă la îndoială pentru că, aşa cum ştim cu toţii, cine împarte parte-şi face şi, inevitabil, are la mână şi o hârtie ce demonstrează acest lucru. Moralitatea unora dintre sporuri şi a cuantumului lor însă, ca să nu folosim alte caracterizări, o judecaţi dumneavoastră, ca plătitori de taxe şi impozite din care îşi ia funcţionărimea din România salariile.

Haina face funcţionarul

Primăria Craiova acorda angajaţilor săi, în perioada 2005-2006, un spor de vestimentaţie din bugetul public, care i-a părut dubios Camerei de Conturi Dolj, instituţie abilitată să constate legalitatea sporurilor salariale de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice. „Anul trecut am verificat Consiliul Judeţean Dolj, dar, dacă sporurile au fost obţinute prin hotărâre judecătorească, nu le-am mai supus controlului. În 2005-2006 am constatat la Primăria Craiova un spor de ţinută şi i-am trimis în judecată. Procesul este pe rol şi în prezent. Altele nu am mai găsit“, a declarat directorul Camerei de Conturi Dolj, Marin Ciolacu. Întrebat dacă acest spor este ilegal, aşa cum au declarat oficialii de la Bucureşti, acesta a precizat că aşa a fost considerat la vremea respectivă. „A fost considerat ilegal pentru că a fost dat prin sindicate. De atunci şi până acum sunt în instanţă“, a mai spus Ciolacu.
Sporul acesta pentru cumpărarea hainelor îl găsiţi şi în prezent la Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, dar sub altă formă, aceea de ajutor pentru îmbrăcăminte decentă. În bani, ajutorul pentru haine decente de funcţionar public se traduce în 1.320 de lei pe an, plătiţi în două tranşe de câte 660 de lei, iar orice alte bonusuri de care beneficiază angajaţii instituţiei sunt acordate legal, în baza contractului colectiv de muncă sau conform legislaţiei în vigoare, potrivit conducerii executive a instituţiei. Şi nu sunt puţine aceste sporuri la CJ Dolj. Spor de dispozitiv, de activitate complexă, de confidenţialitate, de mobilitate, de muncă în condiţii vătămătoare şi de vechime. Însumate, ajung la 110% din  salariul de bază.

„Excepţionalii“, plătiţi din bani publici

Cine crede că funcţionarii din Prefectura Dolj sunt mai prejos decât colegii lor de la CJ se înşeală. Pe lângă sporurile deja „clasice“, gen indemnizaţii de conducere de 25-50%, spor de fidelitate sau de confidenţialitate, angajaţii guvernului din teritoriu pot să aibă „mărunte“ bucurii precum sporul pentru lucrări excepţionale, de 50%. Chiar dacă românul ce contribuie la bugetul statului nu e de acord că funcţionarii publici fac lucrări excepţionale, sporul acesta se acordă, după cum a arătat GdS în articole anterioare. După Legea nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, la Primăria Craiova, „în salariul de bază au intrat indemnizaţia de conducere (25-50%), sporul de dispozitiv (25%), sporul de vechime şi salariul de merit (15%)“, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Carmen Licu. „La acestea se adaugă pe anul 2009 sporul pentru condiţii deosebite, de 10%“, a adăugat „vocea“ primăriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII