16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBacalaureat de „experimentaţi“ în Dolj

Bacalaureat de „experimentaţi“ în Dolj

Elevii de clasa a XII-a au trecut ieri de prima zi a probei de bacalaureat, cea de testare a competenţelor de comunicare la limba română. Pentru prima oară examenul se desfăşoară în cursul anului şcolar. Examinarea orală a candidaţilor s-a bazat pe libera interpretare a unor texte, chiar la prima vedere, şi nu pe memorarea de comentarii literare.

Dacă în anii trecuţi notele obţinute la examinarea orală a probelor de la bacalaureat contribuiau mult la mărirea mediei, de anul acesta, nivelul de competenţă prevăzut în certificatul de competenţe (lingvistice, digitale şi într-o limbă străină) nu va avea nici o greutate în nota finală, aceasta fiind calculată doar din cele trei probe scrise programate în vară. Nici până acum nu se ştie dacă aceste certificate contează în cazul admiterii la facultate. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au precizat doar că „universităţile şi operatorii economici vor putea include în criteriile de admitere/angajare nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, obţinut de candidat la examenul de bacalaureat“. Proba de verificare a competenţelor lingvistice se desfăşoară pe parcursul a trei zile, elevii fiind examinaţi de profesorii de la clasă.
„Subiectele la proba orală de verificare a competenţelor lingvistice vizează competenţele de receptare a mesajului, având ca suport diferite texte în conformitate cu programa şcolară şi competenţe de reproducere a mesajului oral sub forma unor discursuri: descriptiv, narativ, informativ sau argumentativ. Elevii vor primi în urma evaluării un nivel de competenţă lingvistică. Gradul de dificultate al subiectelor este mediu, urmărindu-se  abilităţile elevilor de decodare şi interpretare“, a precizat Corina Andriescu, inspector şcolar de specialitate limba română, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

Fără emoţii în „Carol I“

Examenul oral de verificare a competenţelor lingvistice a decurs, potrivit reprezentanţilor ISJ Dolj, fără probleme. Subiectele au fost primite la ora 7.00, multiplicate şi puse în plicuri sigilate. Pentru prima zi de examinare orală, cele 47 de centre de examen doljene au primit 75 de variante de subiecte, pentru astăzi existând variantele cuprinse între 76 şi 150, iar pentru ultima zi, între 150 şi 225.
„Subiectele au avut un grad de dificultate care să permită rezolvarea lor în maximum 15 minute. În colegiul nostru, avem 289 de candidaţi. În prima zi, examenul de bacalaureat se ţine până la ora 19.00, 116 elevi trecând prin faţa comisiei. Marţi avem 118 elevi repartizaţi să susţină proba de competenţe lingvistice, iar miercuri – 55. Pentru primele două zile, am format două comisii de bac“, a precizat Dan Mic, director la CN „Carol I“, din Craiova.
Maria Cristina Crăciunoiu este doar una dintre elevele de la CN „Carol I“, care au susţinut ieri proba de verificare a competenţelor lingvistice: „Nu am avut emoţii. Am primit un text informativ, un articol de pe internet despre fast-food. A trebuit să specific tipul de text, să argumentez răspunsul şi să extrag ideile esenţiale. Apoi a trebuit să argumentez de ce este nevoie de o alimentaţie sănătoasă. Trebuie să punctezi câteva lucruri la fiecare subiect, ca să iei calificativul maxim, să pari sigur pe tine. Dar e foarte uşor examenul. Cele mai multe sunt texte din ziare, te pun să-ţi spui părerea, trebuie doar să ai grijă să spui «în opinia mea» când argumentezi. Din acest an, sper să se vadă pregătirea reală a unui elev de clasa a XII-a prin notele obţinute la probele scrise. În anii trecuţi, mulţi candidaţi obţineau note maxime la probele orale, ridicându-şi astfel foarte mult mediile“.

Octavian Paler – comentat de elevi

Şi la Liceul „Henri Coandă“ din Craiova, verificarea competenţelor lingvistice nu a ridicat nici cea mai mică problemă celor 86 de elevi programaţi să susţină bacalaureatul în prima zi. „Am primit un text al lui Octavian Paler, pe care a trebuit să îl comentez. A fost o probă extrem de simplă, la care am obţinut nivel experimentat“, a spus un elev de clasa a XII-a. Alţi doi elevi care nu au promovat bacalaureatul în anii trecuţi au solicitat echivalarea probei. Un singur caz special există în liceu, pentru care comisia va fi nevoită să se deplaseze la domiciliul unui elev care are piciorul în ghips.
Elevii care nu au de susţinut bacalaureatul au venit la şcoală, cursurile desfăşurându-se după programul stabilit.

Urmează verificarea altor competenţe

Verificarea elevilor la proba orală de limba română, cu accent pe evaluarea capacităţilor de înţelegere şi argumentare şi mai puţin pe analizarea unor texte literare din punct de vedere stilistic şi gramatical, nu reprezintă o noutate, fiind practicată, în trepte, de doi ani. Noutăţile bacalaureatului din 2010 constau, în primul rând, în mutarea probelor orale în cursul anului şcolar. Pe parcursul clasei a XII-a, sunt evaluate, prin verificări orale, competenţele de comunicare în limba română (15-17 februarie) şi, după caz, în limba maternă (17-19 februarie). Tot în timpul ultimului an de liceu, elevii vor susţine două probe de verificare a cunoştinţelor de folosire a computerului (19-29 aprilie) şi de limbi moderne (31 mai-4 iunie).
Sesiunea scrisă va conţine doar trei probe. Limba română se va susţine pe 28 iunie, iar matematica sau istoria, pe 30 iunie. Ultima probă, pe 2 iulie, va fi la alegere, în funcţie de profil.           

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII