Dintre cei 6.864 de elevi de clasa a XII-a din judeţul Dolj, doar 3.034 au dorit să se acomodeze cu condiţiile şi cerinţele de examen, participând săptămâna trecută la simularea examenului de bacalaureat privind evaluarea competenţelor digitale. Elevii au avut de susţinut o probă de calculator ce a durat 30 de minute, timp în care le-au fost verificate cunoştinţele dobândite la orele de tehnologia informaţiei din clasele a IX-a şi a X-a. Cei mai mulţi dintre elevii doljeni care au susţinut simularea la examenul de competenţe digitale au primit calificativul „mediu“, obţinând un punctaj cuprins între 26 şi 50 de puncte. „În funcţie de punctaj, fiecare elev şi-a putut afla nivelul de competenţă digitală: începător (0-25 de puncte), mediu (26-50 de puncte), avansat (51-74 de puncte) sau experimentat (75-100 de puncte). Astfel, din elevii de clasa a XII-a care au susţinut simularea, 536 au obţinut un punctaj de începător, 1.086 – nivel mediu, nivel avansat – 825 şi experimentat – 587“, a menţionat Alexandru Gâdăr, inspector general adjunct la ISJ Dolj.
Simularea nu a fost o încercare doar pentru elevi, ci şi pentru dascăli, fiind prima din seria examenelor din bacalaureatul „de tip nou“. Subiectele au cuprins 15-20 de itemi care vizează competenţe din următoarele domenii: concepte de bază privind sistemele de calcul, utilizarea computerului şi organizarea fişierelor, sisteme de operare, procesoare de texte, procesoare de calcul tabelar, prezentări, baze de date, mijloace moderne de comunicare.
Reprezentanţii ISJ Dolj au menţionat că simularea de săptămâna trecută s-a desfăşurat fără incidente majore, singura problemă a fost întârzierea de cinci-zece minute a examenului, din cauză că elevii nu s-au putut conecta la serverul ministerului. Aceasta a fost prima simulare la nivel naţional, iar serverul s-a blocat din cauza faptului că mii de elevi au încercat să se conecteze în acelaşi timp. Pentru perioada propriu-zisă a examenului, simularea competenţelor digitale se va desfăşura pe parcursul a zece zile.
Calendarul examenului de bacalaureat
15-17 februarie 2010 – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
19 – 29 aprilie 2010 – Evaluarea competenţelor digitale
31 mai – 4 iunie 2010 – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă
11 iunie 2010 – Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a
28 iunie 2010 – Limba şi literatura română – proba scrisă
30 iunie 2010 – Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
2 iulie 2010 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba scrisă
4 iulie 2010 – Afişarea rezultatelor
6-7 iulie 2010 – Rezolvarea contestaţiilor