29 C
Craiova
marți, 1 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & Afaceri180 de posturi universitare, desfiinţate

180 de posturi universitare, desfiinţate

Universitatea din Craiova a redus cheltuielile cu până la 30%, fără a afecta salariile mediului academic. S-a renunţat la plata cu cumul, s-au pensionat profesorii universitari care nu mai desfăşurau activitate ştiinţifică şi nu mai erau conducători de doctorat, deşi Universitatea din Craiova are deficit de personal. Se încearcă şi renunţarea la specializările care nu mai sunt căutate pe piaţa muncii.

De la 1 septembrie 2009 până la 1 septembrie 2010, în învăţământul preuniversitar doljean, 1.044 de posturi trebuie să dispară, 540 fiind deja reduse. Pe lângă disponibilizările în masă realizate în învăţământul preuniversitar, dascălii au simţit la buzunar în ultimele luni reducerile salariale. Angajaţii Universităţii din Craiova au rămas însă cu salariile intacte. Reprezentanţii Universităţii împreună cu liderii sindicali au găsit soluţiile necesare pentru a nu ajunge la diminuarea veniturilor angajaţilor.
„De la 1 octombrie 2009, Universitatea din Craiova împreună cu Politehnica Bucureşti au început să treacă pe eficientizare, încercând o reducere a cheltuielilor cu până la 30%. În primul rând, am renunţat la plata cu cumul, pentru care impozitele erau foarte mari, reuşind o reducere de 100-150 de posturi. Cursurile au fost predate la mai multe grupe de studenţi odată. În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii fiecărei facultăţi, am renunţat la specializările care aveau puţini studenţi. Am decis ca specializările să fie făcute în funcţie de numărul de cursanţi, astfel încât de la zece studenţi per specializare, am ajuns la 15-20 la fiecare specializare, astfel încât chiar şi numărul minim de studenţi să poată acoperi cheltuielile“, a menţionat Nicu Bâzdoacă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Universitare din Universitatea din Craiova.

Profesorii universitari, greu de înlocuit

Prevederile Legii nr. 329/2009, prin care se interzice cumulul pensiei cu veniturile salariale la cei care obţin din cele două peste 1.693 de lei au dus la reduceri salariale. 30 de profesori universitari craioveni care nu sunt conducători de doctorat au renunţat la catedră, alegând pensia.
„Nu a fost uşor să determini, chiar şi pe baza legii, profesori universitari de excepţie să renunţe la catedră. Mulţi dintre aceştia ne-au intentat procese, iar instanţa va decide dacă pot rămâne în mediul universitar sau nu. Pe de altă parte, această lege este oarecum absurdă când vine vorba de mediul academic. CV-urile profesorilor universitari pensionari care profesează sunt impresionante. Aceşti oameni sunt titulari de curs, au experienţă atât în ţară, cât şi în străinătate, au lucrări ştiinţifice importante. Nu se poate renunţa la astfel de oameni, din moment ce coordonează soarta viitorilor profesori universitari, iar activitatea de cercetare şi ştiinţifică a acestora este de neînlocuit, cel puţin în prezent“, a adăugat Nicu Bâzdoacă.
În Universitatea din Craiova, din cele menţionate de reprezentantul sindicatelor universitare doljene, există 30 de profesori universitari pensionari, conducători ştiinţifici de doctorat care sunt plătiţi cu ora, din cei aproximativ 2.000 de angajaţi.
„Alte măsuri pentru reducerea cheltuielilor au fost luate de reprezentanţii fiecărei facultăţi. La facultăţile de ştiinţe ale naturii, în ultimii ani se observă o scădere drastică a numărului de studenţi. De exemplu, decanul Facultăţii de Fizică a decis să renunţe la prodecani. Decanul Facultăţii de Chimie, care se confruntă cu aceeaşi problemă, a gestionat foarte bine situaţia, astfel încât de la venituri pe minus a reuşit să obţină venituri importante“, a adăugat preşedintele sindicatului din învăţământul universitar doljean.

Universitatea din Craiova are un deficit de personal de 10%

Situaţia nu este tocmai roz nici în Universitatea craioveană. În timp ce unii oameni sunt determinaţi să se pensioneze, Universitatea are un deficit de personal didactic de aproximativ 10%. Conform ultimelor reglementări legale, posturile nu sunt blocate, dar nici până acum nu au fost menţionate criteriile şi bazele conform cărora alţi oameni să fie angajaţi. Nici măcar data de la care ar fi posibil să înceapă angajările nu e menţionată de Ministerul Educaţiei.
„Proiectul de buget prevede ca universităţile să îşi asigure un buget de 60% din fonduri proprii. Finanţarea este în funcţie de studenţii pe care anual îi avem. Este vorba de autonomie totală. Încercăm împreună cu reprezentanţii Universităţii din Craiova o responsabilizare a decanilor facultăţilor, pentru a găsi soluţii viabile pentru acoperirea cheltuielilor“, a adăugat Nicu Bâzdoacă.  
Reprezentanţii sindicatelor universitare din judeţul Dolj au precizat că ieri a avut loc la Minister întâlnirea dintre sindicate şi ministru. În cazul în care doleanţele universitarilor nu vor fi ascultate, sindicaliştii din toată ţara pregătesc o acţiune juridică împotriva guvernului şi chiar a parlamentului din cauza încălcării legilor în vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII