20.6 C
Craiova
vineri, 18 iulie, 2025
Știri de ultima orăSportLansarea cărţii despre Virgil Bălan, prilej de depănat amintiri

Lansarea cărţii despre Virgil Bălan, prilej de depănat amintiri

Foşti mari tenismeni, „creaţi“ de regretatul antrenor emerit Virgil Bălan, au venit la lansarea cărţii scrise de jurnalistul Petrişor Albu.

Sala Oglinzilor din Palatul „Ionel Pleşa“ din Craiova (sediul Bibliotecii Franceze OMNIA) a găzduit vineri o emoţionantă reîntâlnire între foşti şi actuali practicanţi ai tenisului de masă, prilejuită de lansarea cărţii „Virgil Bălan – un mare antrenor european“, scrisă de jurnalistul Petrişor Albu (redactor la TVS Craiova) pentru a evoca personalitatea regretatului Virgil Bălan, unul dintre cei mai de succes antrenori din istoria sportului românesc.
Autorul cărţii publicate de editura Noul Scris Românesc din Craiova a început documentarea şi redactarea acesteia în urmă cu câţiva ani, când distinsul antrenor emerit Virgil Bălan trăia, dar se lupta cu o boală necruţătoare, din cauza căreia a trecut în eternitate pe 4 ianuarie 2008.
La întâlnirea de ieri, la care amfitrion a fost Marius Ghica (directorul editurii Noul Scris Românesc), au participat fiica regretatului Virgil Bălan, Lorelay, nepotul Alexandru, ginerele Daniel Mogoşanu, dar şi foşti şi actuali practicanţi, la cel mai înalt nivel, ai acestui sport, dintre care îi menţionăm pe: Mihai Bobocică, Vasile Florea, Marin Firănescu, Radu Neagoe, Marcel Colţescu etc.
Cu toţii şi-au amintit momentele frumoase petrecute alături de „nea Virgil, un om corect, respectuos, cu suflet mare, un profesionist“.

Vasile Florea: A fost ca un tată pentru noi

„Virgil Bălan a fost un mare OM, cu litere mari. Când m-am apucat de scris cartea, m-a rugat să menţionez la datele statistice măcar titlurile de campioni, ca o recunoaştere a meritelor celor care au muncit. Cartea conţine poveşti din perioada antrenoratului, dar şi despre viaţa de familie. Mă repet, este un omagiu adus unui mare OM“, a spus autorul cărţii-document, Petrişor Albu.
Mihai Bobocică, în prezent antrenor în Italia, a declarat: „Această întâlnire reprezintă alt mod de a fi nea Virgil cu noi. Ştiu că dumnealui voia să facă o carte de specialitate. Fiica, Lorelay, are toate documentele şi sper că vom reuşi să punem pe hârtie experienţa dumnealui“.
Florea Vasile, în prezent jucător în Germania, îşi aminteşte cum Virgil Bălan, care era un „guru“ pentru el, a acceptat să-i fie antrenor secund la lotul naţional al României: „A fost ca un tată pentru noi toţi. M-a marcat un episod petrecut în 2003-2004. Preşedintele federaţiei, domnul Romanescu, mi-a propus să preiau echipa naţională. Am acceptat, dar aveam nevoie de un antrenor secund. Nea Virgil mi-a zis că mă ajută el. Era un guru pentru mine, nu îmi venea să cred că va fi «secundul» meu. Aici s-a văzut ce caracter are. Am făcut treabă bună, echipa a luat bronz la Europene şi locul nouă în lume, ceea ce nu se mai întâmplase de peste 25 de ani“. Radu Neagoe şi-a amintit că, la sugestia lui nea Virgil, din indemnizaţii plătea meditaţii la matematică şi fizică, să nu rămână în urmă cu materia. „Prietenii m-au ademenit să vin la tenis de masă, spunându-mi că vom primi drept indemnizaţie un borcan de gem. Domnul Bălan a fost o călăuză pentru noi la început de viaţă, atunci când este cel mai important să fii bine sfătuit“, a povestit Marcel Colţescu.
Invitat la lansare, preşedintele Federaţiei Române de Tenis de Masă, Cristinel Romanescu, a spus că şi-ar dori organizarea, anual, a unui turneu memorial la Craiova pentru cel care i-a fost antrenor.
Cartea are un tiraj mic, doar 260 de exemplare, dintre care 200 au fost cumpărate de Consiliul Judeţean Dolj şi de Consiliul Local Craiova, iar restul au ajuns la familie şi la autorul lucrării, dar editura intenţionează să scoată o nouă ediţie, pentru a putea fi vândută şi în librării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII