36.2 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSpitalele se vor putea comasa

Spitalele se vor putea comasa

Spitalele din România se vor putea grupa prin comasare, în scopul utilizării eficiente a resurselor materiale şi umane, pentru acordarea unor servicii medicale de calitate, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, aflat în dezbatere publică până pe 29 ianuarie.

Comasarea ar urma să se facă pe criterii teritoriale şi în funcţie de distanţă, precum şi în funcţie de specificul serviciilor de sănătate acordate, se mai arată în proiectul de OU ce vizează modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
„În funcţie de competenţe, spitalele pot fi clasificate pe categorii. Criteriile în funcţie de care se face clasificarea se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii. Structura organizatorică, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului şi a denumirilor pentru spitalele publice al căror management a fost transferat, potrivit legii, către autorităţile administraţiei publice locale se aprobă prin hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, respectiv a consiliilor locale, la propunerea managerului, cu avizul conform al Ministerului Sănătăţii“, se precizează în acelaşi proiect.
Managerul, persoană fizică sau juridică, ar urma să încheie contract de management cu Ministerul Sănătăţii, cu ministerele, respectiv instituţiile cu reţea sanitară proprie, cu autorităţile administraţiei publice locale, după caz, pe o perioadă de maximum trei ani, se mai arată în proiect.
Contractul de management poate înceta înainte de termen, în urma evaluării anuale efectuate pe baza criteriilor de performanţă stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii. La încetarea mandatului, contractul de management poate fi prelungit pe o perioadă de trei luni, maximum de două ori, timp în care se organizează concursul de ocupare a postului. Ministrul sănătăţii, ministrul de resort sau autorităţile administraţiei publice locale, după caz, numesc prin act administrativ un manager interimar până la ocuparea prin concurs a postului de manager.
În acelaşi proiect de modificare prin OU a Legii nr. 95/2006 este menţionată posibilitatea ca asiguraţii români să poată utiliza cardul european de asigurări de sănătate şi pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene, având în vedere intrarea în vigoare a Protocolului ce extinde la România şi Bulgaria Acordul privind libera circulaţie a persoanelor, încheiat între Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană.
Astfel, cardul european de sănătate va putea fi utilizat de asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România numai pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European, precum şi în Confederaţia Elveţiană.
Cardul european conferă dreptul pentru asigurat de a beneficia de asistenţa medicală necesară, intervenită în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană. „Cardul european se eliberează numai în situaţia deplasării asiguratului pentru şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţia Elveţiană. (…) În bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate vor fi alocate sume pentru cardul naţional, astfel încât acesta să poată fi implementat la 1 ianuarie 2011“, se mai precizează în proiectul de OU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII