23.9 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljMedicii de familie, în război cu Casa de Asigurări de Sănătate

Medicii de familie, în război cu Casa de Asigurări de Sănătate

Medicii de familie din judeţul Dolj se consideră ţinta unor abuzuri grave şi presiuni din partea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS). La rândul lor, reprezentanţii CAS Dolj au precizat că nu fac decât să respecte prevederile legale nou-apărute, fără a încălca însă drepturile medicilor de familie.

Reprezentanţii Societăţii de Medicină de Familie şi ai Colegiului Medicilor Dolj au menţionat că reprezentanţii CAS impun medicilor de familie semnarea unor acte adiţionale la contract prin care decontările să nu se mai realizeze lunar în termen de 20 de zile calendaristice de la încheierea fiecărei luni. În cazul în care nu vor semna acest act adiţional, medicii de familie au povestit că sunt ameninţaţi cu rezilierea contractului pe care îl au cu CAS Dolj. „Totul a degenerat în urma interpretării greşite a Hotărârii de Guvern nr. 1088 de către reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate. Deşi hotărârea de guvern specifica exact că face referire la regularizarea din luna februarie, Casa de Asigurări de Sănătate a dat propria interpretare, ameninţând că nu va mai deconta medicilor de familie serviciile prestate în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie şi că va rezilia contractele pe care le  avem cu Casa, în cazul în care nu vom fi de acord cu semnarea unui act adiţional până pe 30 noiembrie 2009“, a precizat dr. Mihaela Profir, preşedinta Societăţii de Medicină de Familie Dolj.
Reprezentanţii medicilor de familie au menţionat că au încercat negocieri cu conducerea CAS Dolj, acceptând chiar participarea acestora la şedinţa lunară a medicilor de familie. Problemele acestora nu au început acum, ci în urmă cu nouă ani. „În 2000, CAS Dolj a luat hotărârea să ne plătească la valori ale punctelor mult mai mici decât valorile legale pe ţară, lucru ce a condus la peste 300 de procese, pe care noi a trebuit să le intentăm Casei de Sănătate pentru a ne recupera banii. În 2003, medicii de familie s-au confruntat cu alte mari probleme financiare cauzate de Casa de Sănătate. Acum însă abuzurile au depăşit orice limită, ilegalităţile şi dezinformarea exercitate de CAS Dolj ducând la nişte presiuni foarte mari asupra noastră. După ce am refuzat semnarea acestor acte adiţionale, fiecare medic de familie din judeţ a primit o scrisoare din partea Casei de Sănătate Dolj prin care eram anunţaţi că suntem convocaţi individual în vederea semnării acelui act adiţional“, a adăugat Doru Mihai Dobrescu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dolj.

Reprezentanţii CAS Dolj liniştesc medicii de familie

Reprezentanţii CAS Dolj precizează însă că actul adiţional este consecinţa modificării legislative ca urmare a HG nr. 1088 din 30 septembrie 2009. „Decontarea serviciilor medicale se face lunar, în limita creditelor bugetare deschise, urmând ca serviciile medicale raportate, conform contractului de servicii medicale, rămase nedecontate să se deconteze eşalonat în 2010. Această măsură trebuia să o implementăm prin constituirea acestui act adiţional. Nu am obligat însă pe nimeni să semneze acest contract, nu am ameninţat pe nimeni cu rezilierea contractului cu Casa“, a declarat Florin Bonciog, director Relaţii cu furnizorii din cadrul CAS Dolj.
Reprezentanţii CAS Dolj au precizat că decontările medicilor de familie se vor face în aceleaşi condiţii ca şi până în prezent. Singura problemă care ar putea duce la nedecontarea în termenul prevăzut de lege a serviciilor medicilor de familie ar fi în cazul în care Casa Naţională de Sănătate nu ar vira la timp banii pentru medici la CAS Dolj.
În judeţul Dolj, îşi desfăşoară activitatea 420 de medici de familie. În cazul în care nu ajung la un numitor comun cu reprezentanţii CAS Dolj, medicii ameninţă cu calea legală, fiind dispuşi să ceară sprijinul Comisiei de arbitraj a CNAS. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII