21.2 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriSfaturi pentru deblocarea potenţialului forţei de muncă

Sfaturi pentru deblocarea potenţialului forţei de muncă

Forţa de muncă pe perioadă determinată poate să ridice nivelul de talente din companie, opţiunile strategice ale acesteia şi productivitatea. Totuşi, contribuţia lor nu este un dat. Angajatorii nu ar trebui să se aştepte că forţa de muncă pe perioadă determinată va performa la fel ca şi veteranii din companie.

Mai întâi, pentru a se asigura că forţa de muncă pe perioadă determinată va atinge performanţele aşteptate, angajatorul trebuie să găsească persoana potrivită, care să deţină competenţele corespunzătoare, pentru postul potrivit. Iar acest obiectiv este o reală provocare pentru angajator. Fie că organizaţia îşi angajează talentele pe perioadă determinată în mod direct sau că externalizează acest serviciu către o companie specializată în resurse umane, este foarte important să existe un proces de evaluare şi selecţie bine pus la punct.
Alt aspect pentru a maximiza valoarea extraordinară a forţei de muncă pe perioadă determinată şi pentru a reţine angajaţii valoroşi este angajamentul acestora – nivelul la care angajaţii sunt implicaţi în companie, în obiectivele de business ale acesteia şi în strategia generală.Companiile care îşi doresc să obţină un angajament total prin forţa lor de muncă pe perioadă determinată trebuie să înţeleagă cum să integreze cu succes, să instruiască, să gestioneze şi să încurajeze aceşti salariaţi.  

Angajamentul contează

Numeroase studii au demostrat că angajaţii care sunt mai implicaţi se dovedesc mai productivi şi mai dornici în a recomanda compania ca şi loc de muncă şi pentru alţii. Iar angajaţii temporari implicaţi vor rămâne în companie sau vor accepta o muncă repetitivă, fiind mult mai interesaţi în a primi o poziţie permanentă în companie de îndată ce aceasta ar fi disponibilă. Poate cel mai important pentru revenirea economică anunţată este faptul că angajaţii implicaţi sunt capabili să întărească baza companiei. Pe de altă parte, angajaţii demotivaţi degradează baza companiei şi atrag şi alţi colegi după ei în această stare de nemulţumire. Un studiu estimează costul lipsei de angajament, care afectează nivelul de bază al companiei, la peste 300 de miliarde de dolari pierderi în productivitate doar pentru forţa de muncă din SUA.

Păstraţi forţa de muncă motivată

Acest studiu Manpower a relevat că angajaţii pe perioadă determinată se simt în general mai loiali faţă de  compania care îi gazduieşte şi în care lucrează decât faţă de agenţiile de resurse umane care îi plătesc. Este adevărat că forţa de muncă pe perioadă determinată îşi doreşte să se simtă implicată, precum şi să aducă o contribuţie reală. Aşadar, păstrarea motivată a forţei de muncă pe perioadă determinată ar trebui să fie un lucru uşor, cu condiţia ca organizaţia-gazdă să-i integreze cu succes la locul de muncă, să lucreze pentru a-i menţine implicaţi prin responsabilităţile lor, să le demonstreze că au o contribuţie la performanţa generală a companiei.

Natura jobului în sine

Ceea ce îl motivează pe un consultant profesionist în IT este diferit de ceea ce îl stimulează pe muncitorul din fabrică. Competenţele angajatului sunt speciale şi greu de găsit sau generale şi disponibile imediat?

Diferenţa de vârstă

Angajaţii tineri au aşteptări foarte diferite faţă de locul de muncă, spre deosebire de angajaţii mai în vârstă, ce nu sunt atât de familiarizaţi cu practicile de reţele sociale şi cu tehnologia web.

Obiective personale

Angajaţii care au o familie, de exemplu, au nevoi şi obiective diferite de la cei care se apropie de pensionare, iar flexibilitatea este un punct deosebit de important în retenţia acestora.

Integrarea lor în echipă

Motivarea cu succes a forţei de  muncă pe perioadă determinată se bazează în mare parte pe integrarea acesteia la locul de muncă şi menţinerea acestui grad de implicare.
Contează foarte mult loialitatea, şi făcându-i pe angajaţii pe perioadă determinată să se simtă marginalizaţi nu este o bună metodă de promovare a loialităţii. Fiecare companie trebuie să ţină cont de câteva aspecte. În primul rând, ameliorarea proceselor de integrare şi de orientare pentru forţa de muncă pe perioadă determinată. Indiferent de cât de complex ar fi procesul, cheia stă în comunicarea misiunii, viziunii şi valorilor organizaţiei-gazdă. Apoi, asigurarea tuturor instrumentelor şi resurselor de care are nevoie forţa de muncă pe perioadă determinată pentru realizarea activităţii. Angajaţii cu expertiză într-un anume domeniu, de exemplu, trebuie să primească hardware-ul, software-ul şi accesul la reţeaua de care au nevoie pentru a deveni productivi în cel mai scurt timp. Angajaţii care efectuează activităţi manuale, de exemplu, trebuie să primească instrucţiunile specifice locului de muncă, instruirea de securitate necesară pentru a-i ajuta să simtă că poziţia lor este apreciată.
Managerii au nevoie să înţeleagă aşteptările şi comportamentul diverselor segmente de forţă de muncă pe perioadă determinată (a se vedea mai sus). Salariaţii permanenţi trebuie să înţeleagă că angajaţii pe perioadă determinată joacă un rol important în atingerea obiectivelor companiei. Aceştia trebuie încurajaţi să interacţioneze cu forţa de muncă pe perioadă determinată şi să o trateze ca pe o parte valoroasă din cadrul organizaţiei.
Eliminaţi barierele inutile care îi împiedică pe angajaţii temporari să se simtă parte din echipă. Excluderea lor din comunicaţiile corporate, newslettere, evenimente de companie etc. poate influenţa negativ moralul acestora, iar efectele nu sunt uşor de remediat. Reţineţi că politicile de pe piaţa locală a forţei de muncă pot determina modul în care o organizaţie interacţionează cu forţa de muncă pe perioadă determinată. Asiguraţi-vă că înţelegeţi regulile de pe piaţa forţei de muncă pentru o mai bună implicare a angajaţilor.

Nu ignoraţi dezvoltarea carierei

Chiar dacă nu sunt angajaţi permanenţi, un program continuu de perfecţionare a competenţelor – şi, astfel, a valorii – forţei de muncă pe perioadă determinată va contribui în cele din urmă la atingerea obiectivelor de business ale organizaţiei-gazdă. Prin demonstrarea preocupării de a dezvolta talente în rândul tuturor segmentelor de salariaţi, companiile nu îşi vor consolida doar productivitatea, ci şi brandul de angajator, şi astfel vor reuşi să atragă şi să menţină talentele de top în viitor.

Material realizat în colaborare cu Camelia Stănculescu, General Manager al Manpower România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU