Din acest an, asigurătorii pot modifica tarifele RCA la fiecare trei luni. Majoritatea au crescut preţurile pe motiv că daunele plătite sunt foarte mari. Din 2010, piaţa RCA va aplica un sistem nou de tarifare, prin norme stabilite de CSA.
Companiile de asigurări vor să-şi reducă pierderile pe segmentul auto prin majorarea succesivă a preţurilor practicate pentru poliţele obligatorii de răspundere civilă RCA. Astfel, tarifele RCA vândute persoanelor fizice au ajuns şi cu 60% mai mari faţă de cele anunţate la sfârşitul anului trecut, spun surse din piaţă. Firme ca Euroins, BCR Asigurări şi Generali au mărit chiar de două ori în acest an primele practicate la RCA. Sursele din piaţă spun că majorările din perioada august – septembrie au însemnat creşterea tarifelor cu 4,5% – 17% în cazul asigurărilor vândute proprietarilor de maşini cu motorizări între 1.201 cmc şi 1.400 cmc. În anii anteriori, asigurătorii puteau modifica preţurile poliţelor RCA o dată la şase luni. Din acest an însă, tarifele pot fi modificate din trei în trei luni. În consecinţă, tarifele RCA nu sunt schimbate de toate companiile în aceeaşi perioadă a anului. Oficialii companiilor de asigurări nu-şi motivează creşterea de tarife prin criza de pe piaţa auto, ci prin majorarea valorii despăgubirilor pe acest segment. Astfel, în primele şase luni ale anului, despăgubirile achitate de asigurători în contul poliţelor RCA au însumat 792 de milioane de lei, în creştere cu aproape 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008. În acelaşi timp, indemnizaţiile plătite terţilor accidentaţi de asiguraţii RCA au reprezentat circa o treime din valoarea totală a despăgubirilor achitate de companiile de profil. În schimb, încasările companiilor din vânzarea poliţelor auto obligatorii au crescut cu aproximativ 14%, până la 1,16 miliarde de lei.
Chiar dacă pe acest segment încasările depăşesc despăgubirile, asigurătorii nu ies în câştig: în timp ce o parte din poliţele RCA sunt valabile timp de un an, valoarea despăgubirilor nu reflectă decât îndemnizaţiile care au fost deja plătite în primele şase luni.
RCA poate creşte cu 300%
Cea mai mare parte a asigurătorilor aplică o serie de criterii cu ajutorul cărora încearcă să prevină pierderile pe segmentul RCA. Preţurile sunt ajustate pentru fiecare client, în funcţie de mai mulţi indicatori: localitatea de domiciliu a acestuia, vârsta, experienţa la volan, dacă a utilizat poliţa RCA pentru a despăgubi terţi prejudiciaţi în ultimii ani, sau chiar marca autovehiculului. Conform acestor indicatori, tarifele de bază pot creşte şi cu 300%. În acelaşi timp, reducerile de preţ sunt limitate la 25% din tariful de bază, nivelul fiind stabilit de CSA printr-un act normativ. Din 2010, va fi introdus la nivelul întregii pieţe sistemul bonus-malus, prin care şoferii buni vor fi recompensaţi cu discounturi, iar cei care au provocat accidente vor fi penalizaţi prin creşterea tarifelor. Nivelul reducerilor şi al majorărilor urmează să fie stabilit de CSA.
Cauza scumpirii: daunele mari plătite de asigurători
Chiar dacă măresc succesiv tarifele la RCA, numai o parte dintre asigurători sunt dispuşi să detalieze acest lucru. „Poliţa RCA s-a mărit de la jumătatea lunii august cu 30% pentru persoanele fizice şi cu 15-20% pentru persoanele juridice, în funcţie de capacitatea motorului. Am avut cea mai mare scădere la RCA. Ne-am păstrat clienţii fideli, dar cei noi preferă să apeleze la societăţile unde sunt mari reduceri, cu toate că acestea nu acoperă daunele. Pentru a atrage clienţii am apelat şi noi la o reducere de 15% pentru persoanele fizice“, spune un reprezentant al Euroins Asigurări. Alţii afirmă că nu au făcut, deocamdată, ajustările. „Noi nu am făcut măriri de preţuri. Cred că au mărit doar cei care au vândut ieftin RCA şi acum nu au de unde plăti daunele“, spun reprezentanţii Asirom. Cei de la Generali Asigurări spun şi ei că în multe cazuri RCA a crescut, însă afirmă cu au un sistem complicat de evaluare, care va fi şi mai mult aplicat din 2010. „Facem ajustări de preţ o dată la trei luni şi avem un sistem mai complex de evaluare. Totul este raportat la daunalitate“, spun ei.
Iată cum explică Radu Ionescu, reprezentantul Generali, creşterea tarifelor: „Daunalitatea înregistrată pe toată piaţa românească este mare, iar asigurarea obligatorie RCA este în continuare o asigurare subvenţionată de majoritatea asigurătorilor, în sensul că primele sunt insuficiente, iar bilanţul este negativ (pierdere). La aceasta contribuie frecvenţa ridicată a daunelor (cea mai mare din Europa de Est), costurile de reparaţie în urcare, cererile de despăgubiri pentru vătămări corporale şi daune morale tot mai ridicate şi mai frecvente. Din 2007, asigurarea obligatorie RCA validează şi în multe ţări europene membre UE, iar orice eveniment produs în majoritatea acestor ţări (Germania, Franţa, Marea Britanie) costă mai mult decât acelaşi accident produs în România. Există, de asemenea, ţări europene în care limitele de despăgubire sunt foarte mari sau nelimitate“.
Bonus-malus general din 2010
Reprezentanţii Generali Asigurări spun că mărirea generală a primelor va fi diferenţiată, în funcţie de o mulţime de criterii: felul şi caracteristicile autovehiculului, zona de utilizare a acestuia, tipul de proprietate (persoană fizică/juridică, utilizator de leasing), vârsta proprietarului (la persoanele fizice) etc. şi de rezultatele înregistrate pentru fiecare din aceste segmente în parte.
Asigurătorii spun că, începând cu 1 ianuarie 2010, în tarifarea RCA se va introduce sistemul bonus-malus, care se va aplica asiguraţilor persoane fizice şi utilizatorilor persoane fizice ai unor autovehicule deţinute în baza unui contract de leasing. Toate societăţile de asigurare vor utiliza la stabilirea primei finale acelaşi sistem unic de bonus-malus, în funcţie de istoricul daunelor. Conform proiectului de normă a CSA existent în prezent, reducerea (bonus) acordată pentru un an de asigurare anterior fără daune este de 5%, iar majorarea pentru o singură daună va fi de 60%.