30.6 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjSNLO nu-şi recuperează datoriile de la RAAN

SNLO nu-şi recuperează datoriile de la RAAN

Nici măcar procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu i-au convins pe reprezentanţii firmei BEST Recuperare Creanţe SRL, angajată în urmă cu un an să recupereze creanţele producătorului de lignit, să vireze vreun leu în bugetul societăţii aflate în subordinea Ministerului Transporturilor.

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) are de recuperat în total de la beneficiarii săi suma de 270 de milioane de lei. În suma respectivă intră inclusiv creanţele concesionate către SC BEST Recuperare Creanţe SRL, din Bucureşti, mutată ulterior la Alexandria. La sfârşitul anului 2008, conducerea Societăţii Lignitului, în frunte cu directorul de atunci, Eugen Davidoiu, concesionau către SC BEST, o firmă de apartament, creanţe în valoare de 128 de milioane de lei. Recuperatorul avea libertatea de a-şi stabili singur comisioanele şi, în perioada care a trecut de la încheierea contractului şi până în prezent, nu a fost încasată decât o mică parte din creanţe. Cea mai mare parte a banilor a fost oprită de recuperator, SNLO neprimind anul acesta nici un ban, după cum a precizat Daniel Burlan, actualul director al Societăţii Lignitului. Astfel, producătorul de lignit are în continuare de recuperat, prin intermediarul SC BEST, suma de 74 de milioane de lei, de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN). SNLO nu poate recupera direct creanţa, întrucât aceasta aparţine BEST.

Nu a mai vorbit cu nimeni de un an

De precizat că afacerea „BEST“ face obiectul unui dosar penal, aflat în cercetare la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Ancheta procurorilor anticorupţie a fost începută însă de poliţiştii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj, la sesizarea producătorului de cărbune din Oltenia. Potrivit sesizării, SNLO a reclamat un prejudiciu de 20 de milioane de lei, cauzat de întârzierile generate de neîncasarea creanţelor. În dosarul BEST, ancheta îi vizează pe Eugen Davidoiu, fostul director al societăţii, Micu Stana Pânişoară, fostul director financiar-contabil, şi Diana Dumitraşcu, şefa Departamentului Juridic al SNLO, în perioada în care Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a cesionat creanţele în valoare de 128 de milioane de lei. În anul 2008, Societatea Lignitului a încheiat contracte cu următorii beneficiari: CET Braşov, CET Arad, Electrocentrale Oradea, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin şi COLTERM Timişoara. Procurorii au stabilit că SC BEST nu a plătit nici un leu în momentul cesionării creanţelor şi a efectuat doar plăţi parţiale din sumele încasate din executarea silită a debitorilor: „Se împlineşte un an de când am vorbit cu cineva de la BEST. Mă gândeam că o să se întâmple ceva cu acest dosar şi statul o să îşi încaseze mai repede banii prin această firmă de recuperare, dar mai avem de aşteptat până când cineva să îi ia la întrebări pe cei care au făcut această afacere proastă pentru o societate din subordinea Ministerului Economiei. Aşa au ajuns unii să facă nişte hârtii şi să câştige milioane de euro“, a declarat Daniel Burlan, directorul SNLO, firmă ce are aproape 9.000 de angajaţi şi este cel mai mare producător de cărbune din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU