Vinzatorii de deseuri sint prea batrini ca sa-i mai angajeze cineva si prea tineri ca sa se poata pensiona
Aproximativ 20 de oameni vin in fiecare dimineata la punctul de colectare a deseurilor din hirtie si fier vechi din Piata Veche pentru a-si vinde marfa. Mereu aceiasi. Majoritatea sint oameni care, din cauza saraciei, au ajuns sa scormoneasca zilnic prin gunoaie pentru a-si scoate macar banii de piine. Prea batrini ca sa-i mai angajeze cineva si prea tineri ca sa se poata pensiona, multi dintre ei traiesc cu 20.000 – 30.000 de lei pe zi.
„Guvernantii ne-au transformat in sobolani. Asta au facut! In timp ce ei nu mai stiu cite masini au la scara si pe ce sa mai arunce banii, noi scormonim zi de zi gunoaiele de la Mofleni ca sa stringem hirtie si fier vechi. Am 44 de ani si de trei ani nu mai am serviciu. Nu ma mai angajeaza nimeni pentru ca imi spun ca sint batrin. Ce sa fac? Sa dau in cap la oameni?“, a spus Nicolae Manda, din Craiova.
Pentru multi, singura sursa de venit o constituie cele citeva mii de lei obtinute din vinzarea unui kilogram de hirtie sau fier vechi.
Elena Gavrila are 47 de ani si povesteste ca, pina va implini virsta de pensionare este nevoita sa vinda deseuri de fier si hirtie.
„Pe un carut de hirtie abia daca luam 20.000 de lei, asta daca avem norocul sa gasim cartoane care atirna mai greu la cintar. Un kilogram de hirtie costa 1.200 de lei. Ce mai este mia in ziua de astazi? Nimic! Ca sa scoatem mai multi bani, adunam cutii de conserve goale de prin gunoaiele de la cantine sau spitale“, a spus Elena Gavrila.
Pentru societatea care achizitioneaza deseuri de hirtie, fier vechi si baterii de masina, afacerea merge destul de bine. Numai de la punctul de colectare din Piata Veche se ridica aproape doua tone de deseuri