23.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriSalariul bate siguranţa şi sănătatea la locul de muncă

Salariul bate siguranţa şi sănătatea la locul de muncă

Potrivit unui studiu realizat la nivelul UE, salariul şi siguranţa pe termen scurt a locului de muncă sunt cele mai importante lucruri pentru angajaţi. În ceea ce priveşte condiţiile de securitate şi sănătate la locul de muncă, aceastea sunt importante doar pentru 16% dintre români.

În Romania, salariul este de câteva ori mai important decât sănătatea proprie sau condiţiile de muncă. Aceasta este concluzia trasă în urma „Sondajului de opinie paneuropean privind sănătatea şi locul de muncă“, realizat recent de Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA). „70% dintre respondenţi sunt de părere că salariul este cel mai important aspect, în momentul când trebuie să decidă asupra unui nou loc de muncă“, notează banknews.ro, care precizează că siguranţa locului de muncă (nu siguranţa la locul de muncă) a fost pe a doua poziţie ca importanţă, în rândul românilor, 37% dintre respondenţi menţionând acest factor drept unul decisiv. Următorul ca importanţă în alegerea unui loc de muncă este programul de lucru (23 de procente). În ceea ce priveşte condiţiile de securitate şi sănătate la locul de muncă, acestea se află abia pe locul patru ca importanţă, doar 16% dintre respondenţi fiind interesaţi de acest aspect. „De altfel, România înregistrează cel mai scăzut procentaj din acest punct de vedere, asemănător Ungariei şi Estoniei, unde numai 19% dintre respondenţi dau importanţă condiţiilor de securitate şi sănătate. Media europeană este de 36 de procente, iar cei mai interesaţi de acest aspect sunt suedezii (53%)“, se arată în studiu.

Amenzi de 18.500 de lei în urma controalelor ce au vizat securitatea şi sănătatea în muncă

Nici angajatorii nu pun prea mult preţ pe securitatea şi sănătatea angajaţilor. Astfel, în perioada 28 august – 1 septembrie 2009, au fost sancţionate 85% dintre societăţile verificate de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), la o acţiune de control realizată în cadrul Campaniei Naţionale privind verificarea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă. „Verificările efectuate de inspectorii de muncă au avut ca grup-ţintă şantierele de construcţii, în special pe cele unde se desfăşoară activităţi de săpături, demolări şi placări de faţade“, a declarat Cătălin Tiberiu Mohora, directorul coordonator al ITM Dolj, care a explicat că în urma controalelor s-au aplicat amenzi în valoare de 42.500 de lei. Cele mai multe sancţiuni s-au dat pentru nerespectarea prevederilor privind securitatea şi sănătatea în muncă. „Dintre cele 39 de societăţi verificate (cu 565 de angajaţi), au fost sancţionate contravenţional 33, ceea ce reprezintă 85% din totalul acestora. Cuantumul amenzilor a fost în valoare de 18.500 de lei. În situaţiile în care s-a constatat că există un pericol iminent de accidentare, au fost dispuse sistări ale activităţii la trei locuri de muncă şi 15 echipamente de lucru“, a precizat Cătălin Tiberiu Mohora. Potrivit spuselor acestuia, ponderea cea mai mare a deficienţelor constatate au avut-o: neefectuarea controlului medical periodic; protejarea şi utilizarea necorespunzătoare a platformelor de lucru, pasarelelor şi scărilor schelelor; lipsa măsurilor colective de prevenire a căderilor de la înălţime – balustradă, mână curentă, protecţie suplimentară; utilizarea scărilor necorespunzătoare din punct de vedere al rezistenţei şi întreţinerii lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU