23.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriAu „murit“ investitorii pe Bursă

Au „murit“ investitorii pe Bursă

Dacă, anul trecut, craiovenii investeau sute de mii de euro pe Bursă, acum, sumele au scăzut dramatic. Ei mai tranzacţionează acţiuni de maximum 20.000 de euro „de căciulă“. Brokerii spun că investitorii nu au bani, nu au încredere în redresarea pieţei sau şi una, şi alta.

Investitorii din Craiova introduc sume foarte mici în piaţa de capital fie din cauză că nu mai au lichidităţi, fie pentru că nu au încredere în evoluţia cotaţiilor acţiunilor. Brokerii craioveni spun că, dacă anul trecut se investeau sute de mii de euro, în perioada actuală, cele mai mari ordine introduse în piaţă de la investitorii locali abia dacă se mai ridică la 20.000 de euro. „Tranzacţiile maxime ale investitorilor craioveni sunt de cel mult 20.000 de euro de persoană, faţă de anul trecut, când au investit sute de mii de euro şi chiar se apropiau de un milion de euro. Toată lumea este reticentă în această perioadă. Politica influenţează doar decizia de investire. De fapt, investitorii locali nu mai au bani sau cash-flow-ul lor este mult întârziat (acum, media plăţilor între partenerii de afaceri este de 120 de zile, de la şapte-zece zile în anii anteriori). Firmele investitorilor la Bursă nu mai au profituri consistente, ei nu şi-au mai permis să-şi ofere prime mari, pe care să le introducă pe piaţa bursieră“, a declarat George Ciobanu, director al Societăţii de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) Invest Trust Craiova. George Ciobanu mai spune că persoanele fizice care investeau masiv pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) fac eforturi acum să-şi menţină angajaţii şi să plătească impozitele către stat, aferente firmelor pe care le deţin. Investitorii locali pe BVB preferă doar acţiunile lichide, a spus directorul Invest Trust, în special acţiunile SIF-urilor şi ale băncilor.  

Neîncredere în sistem

Directorul SSIF Volt Invest, Cristinel Popescu, consideră că investitorii nu neapărat că nu mai au bani, ci „se limitează la sume mici investite pe Bursă din cauza pierderilor majore suferite în ultima perioadă pe piaţă“. „Faţă de anii anteriori, scăderea sumelor investite pe Bursă este dramatică. Sumele maxime ajung la cel mult 20.000 de euro, iar media este undeva la 4.000-5.000 de euro de investitor, poate chiar mai puţin. Pe piaţă mai sunt doar speculanţii şi nu există investitori strategici. Aceştia sunt reticenţi pentru că nu ştiu cum va evolua piaţa. Neîncrederea în piaţă şi criza politică sunt cele două cauze pentru care nu sunt investiţii mari în piaţă“, a spus Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII