21.2 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum vă alegeţi jobul, în funcţie de vârstă şi de pregătire

Cum vă alegeţi jobul, în funcţie de vârstă şi de pregătire

V-aţi întrebat vreodată încotro vă îndreptaţi din punct de vedere profesional?  Indiferent dacă sunteţi la primul job sau la al zecelea, ar trebui să vă gândiţi mereu ce doriţi de la respectivul loc de muncă.

Primele locuri de muncă vă vor învăţa valoarea efortului şi câştigarea propriilor bani, însă beneficiul real este să dobândiţi echilibrul dintre viaţa profesională, şcoală şi timpul personal. Indiferent de cât de util v-ar fi un job în anii studenţiei, pentru dumneavoastră prioritară este obţinerea diplomei. În acest stadiu, domeniul jobului trebuie să aibă legătură cu interesele dumneavoastră. Chiar dacă nu vă găsiţi din prima un job de vis, orice oportunitate prin care vă daţi seama dacă v-ar plăcea să lucraţi în domeniul despre care învăţaţi este bună pentru experienţa dumneavoastră.
Orientaţi-vă către stagii de practică, dacă nu găsiţi joburi plătite de la început. Este un prim pas pentru carieră: faceţi cunoştinţă cu mediul de lucru, vă creaţi o reţea de contacte şi ulterior puteţi găsi mai uşor locuri de muncă vacante. Căutaţi-vă un job cel puţin cu un semestru înainte de absolvire, ca să nu fiţi nevoiţi să şomaţi după ce vă luaţi diploma. Veţi avea şansa să căpătaţi experienţă la interviurile de angajare şi să alegeţi dintre mai multe oferte.

Dacă sunteţi la primul job „de absolvent“

Învăţaţi de la alţii. Sunteţi sofisticat, simpatic şi aveţi idei bune, însă, în acelaşi timp, sunteţi tânăr şi nou în domeniu. Nu vă fie teamă să vorbiţi şi să contribuiţi la lucrul în echipă, însă amintiţi-vă că puteţi învăţa multe de la colegii dumneavoastră mai experimentaţi.
 
Căutaţi o bază

Este posibil să schimbaţi foarte multe joburi până ajungeţi la un confort salarial şi afectiv în cadrul unei organizaţii. Orientaţi-vă către un job care să vă intereseze/pasioneze, să vă ofere şanse de creştere a reţelei de contacte şi, cel mai important, să vă ajute să vă dezvoltaţi abilităţile pe care le veţi folosi în toată cariera.

Lăsaţi loc de bună ziua

Când plecaţi la alt job, procedaţi decent, fără a arunca reproşuri în stânga şi-n dreapta. Exprimaţi-vă regretul că părăsiţi compania şi păstraţi relaţiile: vă asiguraţi astfel o reputaţie bună şi referinţe optime. Această sugestie este valabilă, indiferent de job şi de vârstă.
 
Dacă sunteţi în plină carieră

Evaluaţi-vă obiectivele în viaţă. Pentru un moment, uitaţi de carieră şi gândiţi-vă ce vreţi să fiţi în viaţă. Sunteţi capabil să obţineţi ceea ce vreţi? Nu este vorba despre echilibrul muncă/viaţă personală, ci despre şansele pe care actualul job vi le oferă pentru a vă atinge obiectivele.
 
Autoevaluaţi-vă!

Cariera în jurul vârstei de 35-45 de ani poate fi vagă: nu toţi profesioniştii progresează în acelaşi fel. Deci nu vă orientaţi în funcţie de vârsta pe care o aveţi, ci în funcţie de statutul carierei. Aţi avut deja un job, dacă nu mai multe, şi aţi acumulat experienţă în domeniu. Verificaţi dacă CV-ul dumneavoastră arată optim în cazul căutării unui job. Care sunt cele mai valoroase abilităţi de care dispuneţi? Ce trebuie să îmbunătăţiţi? Ce oportunităţi de carieră vi se potrivesc? Acum este momentul să decideţi dacă aveţi nevoie de o schimbare de direcţie sau sunteţi mulţumit de situaţia actuală.

Dacă vă pregătiţi de pensionare

Hotărâţi-vă cum vreţi să arate anii dumneavoastră de pensie. Pentru că oamenii vor un venit suplimentar pe lângă pensia de la stat, decid să rămână în câmpul muncii. După o carieră îndelungată, vă puteţi orienta către slujbe cu jumătate de normă în domeniul în care aţi avut cea mai multă experienţă.

www.Myjob.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII