13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii pierd sprijinul pentru mii de animale

Doljenii pierd sprijinul pentru mii de animale

Chiar dacă doljenii au solicitat sprijin financiar pentru aproximativ 114.000 de ovine şi caprine, unele dintre acestea sunt de negăsit. În urma controlului la faţa locului, au fost găsite aproximativ 78% dintre animale.

Din verificările reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, efectuate în teren, şi în urma analizei cererilor depuse de crescătorii de animale în vederea acordării Plăţilor Naţionale Directe Complementare (CNDP) pentru sectorul zootehnic (subvenţiile pentru bovine, caprine şi ovine), s-a stabilit că doljenii au declarat mai multe animale decât aveau în gospodărie. „Au fost supuse controlului 128 de exploataţii de ovine şi caprine, la care au fost afiliate 16.760 de animale, dintre care 3.741 nu a fost găsite“, a declarat Sorin Iordache, directorul coordonator al APIA. La supracontrolul efectuat pe un eşantion de 1% din exploataţiile verificate în teren, dintr-un efectiv de 154 de animale s-au găsit doar 133. Această situaţie este cauzată de faptul că proprietarii au declarat în mod eronat numărul de animale din gospodărie sau au avut loc diverse evenimente (pierderea crotaliilor, moartea unor animale) şi nu au anunţat în timp util reprezentanţii APIA (când depun cererile, fermierii se angajează ca în termen de zece zile de la producerea unui eveniment să anunţe APIA). Pentru animalele inexistente în gospodărie în momentul controlului, proprietarii nu-şi mai primesc banii.

Sprijin financiar, în funcţie de numărul animalelor eligibile

Anul acesta, fermierii doljeni au solicitat sprijin financiar pentru aproximativ 130.000 de capete (16.075 de bovine, 71.907 ovine şi 42.267 de caprine). Potrivit legislaţiei în vigoare, APIA va transmite situaţia privind efectivele de ovine/caprine până pe 15 octombrie. Pentru efectivele de bovine, la care a fost efectuat doar un control administrativ, au fost trimise deja cereri până pe 15 septembrie (din 2.695 de cereri depuse prin care se solicita sprijin pentru 15.869 de animale, au fost eligibile 2.660, respectiv 15.552 de animale). „Valoarea sprijinului financiar, atât pentru specia bovină, cât şi pentru specia ovine/caprine, va fi stabilită prin hotărâre de guvern, în funcţie de numărul animalelor eligibile rezultat în urma controalelor“, a explicat Sorin Iordache.
În campaniile viitoare de primire a dosarelor de sprijin pe suprafaţă, funcţionarii APIA se vor deplasa în comunele în care vor găsi înţelegere şi spaţiu în cadrul primăriilor, pentru a prelua dosarele. „Am luat această măsură pentru a evita deplasarea inutilă a unui număr mare de fermieri şi pentru că s-a constatat de-a lungul timpului că, atunci când fermierii (în special cei mai în vârstă) nu beneficiază de consultanţă cu privire la identificarea suprafeţelor deţinute, apar numeroase supradeclarări“, a afirmat Sorin Iordache.

Centrul Local Filiaşi s-a desfiinţat
Centrul Local (CL) APIA Filiaşi s-a desfiinţat. Comunele repartizate acestuia au fost arondate atât CL Craiova (care are în prezent 30 de comune) şi Melineşti (care are 18 comune arondate), cât şi nou-înfiinţatului CL Orodel. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS