Direcţia de Sănătate Publică Dolj caută soluţii pentru ca bolnavii de la Spitalul Municipal „Filantropia“ să nu ajungă în stradă, după ce Primăria Craiova a pierdut o clădire prin neprezentare în procesul cu Casa de Pensii.
Trei secţii cu 130 de paturi (Clinica Medicală II, Clinica Medicală III şi Clinica de Recuperare Medicală), laboratoarele de analize medicale şi radiologie şi o sală de curs în care din această toamnă ar fi trebuit să înveţe 80 de studenţi ai Facultăţii de Medicină au fost pierdute în instanţă de Primăria Craiova, în favoarea Casei de Pensii Dolj, printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, în luna iunie. Secţiile respective se află într-o clădire cu patru etaje, care a aparţinut până acum Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova sau ceea ce a mai rămas din această unitate sanitară după valuri succesive de retrocedări, şi ar trebui eliberate în cel mai scurt timp.
Craiovenii îşi amintesc de această clădire unde înainte de Revoluţie şi aproape zece ani după acest eveniment a funcţionat policlinica de adulţi a Spitalului „Filantropia “ – fostul Spital nr. 2. Mai grav este că primăria nici măcar nu a binevoit să se prezinte la proces, dar, în schimb, ar fi trimis o adresă prin care ruga conducerea spitalului să renunţe de bunăvoie la clădire. „Zilele trecute am primit o adresă de la primărie, prin care eram rugaţi să cedăm pe cale amiabilă clădirea“, a precizat dr. Alexandru Stoenescu, managerul Spitalului „Filantropia“ din Craiova.
Procesul, pierdut prin neprezentare
Odată cu clădirea respectivă, un bloc cu patru etaje, Casa de Pensii a câştigat şi terenul aferent de 5.100 de metri pătraţi pe care spitalul a construit în ultimii ani o staţie de oxigen. Spitalul va trebui să renunţe şi la această investiţie pentru care a cheltuit 6.000.000 de lei. Şi aceştia nu sunt singurii bani aruncaţi pe fereastră. Potrivit conducerii unităţii sanitare, deşi pierduse procesul cu Casa de Pensii, Primăria Craiova şi-a trimis reprezentanţii la licitaţia care trebuia să desemneze firma care să renoveze spaţiul ce tocmai fusese retrocedat. „Hotărârea este din 22 iunie, iar noi am fost informaţi de ea abia la începutul lunii septembrie, când se cheltuiseră deja 70.000 de lei. Lucrările le-am început în luna august“, susţine Alexandru Stoenescu.
Cadrele medicale sunt, la rândul lor, bulversate de atitudinea primăriei, care n-a binevoit să-şi trimită juriştii la un proces în care trebuia să reprezinte interesele craiovenilor. „Au fost trei procese până acum. Primul, cu Casa de Asigurări de Sănătate, şi cel de-al doilea, cu Casa de Pensii, pe Legea nr. 10, au fost câştigate de spital. Între timp, clădirile au trecut în subordinea Primăriei Craiova, iar Casa de Pensii a cerut din nou clădirea, în baza Legii nr. 19. Culmea este că, de data aceasta, a câştigat, dar nu pentru că ar fi reuşit să demonstreze că ar fi fost proprietarul clădirii, ci doar pentru că juriştii primăriei nu s-au prezentat la proces“, a declarat prof.dr. Mirela Dincă, şefa Clinicii Medicale II de la Spitalul „Filantropia“ Craiova.
Lipsa de interes a primăriei faţă de soarta Spitalului „Filantropia“ este cu atât mai greu de înţeles cu cât unitatea sanitară este foarte importantă pentru comunitate. Numai în Clinica Medicală II au fost internaţi în ultimele nouă luni 2.286 de bolnavi.
Primarul nu cunoaşte problema
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a fost informată că Spitalul „Filantropia“ a mai pierdut o clădire şi a anunţat, la rândul ei, Ministerul Sănătăţii. Reprezentanţii DSP susţin că nu poate fi vorba de desfiinţarea secţiilor, ci de mutarea lor. „Prin desfiinţarea acestor paturi, bolnavii ar trebui să fie preluaţi de Spitalul de Urgenţă Craiova. Însă, acest lucru este imposibil pentru că secţiile de la Spitalul de Urgenţă sunt suprasolicitate, sunt internaţi şi câte doi bolnavi în pat“, a menţionat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP.
Acesta susţine că s-ar găsi mai multe variante de soluţii pentru rezolvarea problemei celor 130 de paturi, fără ca ele să fie desfiinţate. Una dintre variantele avute în vedere de DSP Dolj ar fi mutarea lor la Spitalul de Urgenţă Craiova, în locul celor care vor fi preluate de Spitalul Regional. Singura problemă ar fi că Spitalul Regional este încă în fază de proiect, finalizarea lui fiind posibilă, după cele mai optimiste estimări, abia peste doi ani. Iar Casa de Pensii Dolj ar trebui să aibă răbdare până atunci. Altă variantă ar fi ca secţiile de spital să fie mutate într-una dintre clădirile dezafectate ale armatei. Oricare din aceste variante presupune însă timp şi investiţii.
Decizia trebuie să o ia însă Primăria Craiova. De aceea, am solicitat un punct de vedere lui Antonie Solomon cu privire la soarta celor peste 100 de bolnavi care riscă să fie scoşi în stradă. Primarul a spus însă că nu cunoaşte problema şi că, oricum, este plecat din localitate.
Decimare
În ultimii ani, mai multe clădiri care au aparţinut Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova au fost retrocedate în baza Legii nr. 10. Unele imobile au fost pierdute în baza unor hotărâri judecătoreşti, altele au fost cedate pe cale amiabilă de Primăria Craiova. Printre clădirile care nu se mai regăsesc în patrimoniul spitalului se numără fostul sediu al Secţiei de anatomie patologică, policlinica de copii şi două imobile de pe strada Constantin Brâncuşi. Pentru alte două clădiri retrocedate de pe strada Constantin Brâncuşi – unde se găsesc Secţia de oncologie (cancer) şi sediul administrativ -, primăria plăteşte chirie 15.000 de lei pe lună.