36.2 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriElevii şi studenţii nu mai influenţează nivelul chiriilor

Elevii şi studenţii nu mai influenţează nivelul chiriilor

Anul acesta, proprietarii de locuinţe au renunţat să mai crească artificial chiriile la începerea şcolii şi a anului universitar.

Dacă în anii trecuţi, în apropierea începerii anului şcolar şi a celui universitar, proprietarii creşteau chiriile cu până la 25%, anul acesta, au înţeles că, dacă nu vor să rămână cu locuinţele goale, trebuie să se mulţumească şi cu un profit mai mic. Cei mai mulţi proprietari menţin chiriile la nivelul lunilor anterioare, mai ales că potenţialii chiriaşi sunt mult mai prudenţi cu cheltuielile.
„Se simte o oarecare agitaţie în piaţă, dar nu putem vorbi de o creştere a preţurilor la chirii. Din punctul meu de vedere, nici nu este justificată o eventuală creştere a acestora, mai ales că cererea nu a depăşit oferta, iar oamenii nu mai sunt dispuşi să cheltuiască banii aşa de uşor“, a precizat Cristian Clenciu, directorul unei agenţii imobiliare din Craiova.
Unii proprietari au decis să mai scadă din preţ. „Majoritatea proprietarilor au menţinut chiriile la nivelul din lunile trecute sau chiar au scăzut preţurile cei care au vrut să închirieze“, a precizat Nicu Răduţ, directorul altei agenţii imobiliare, care a explicat că, în următoarea perioadă, nivelul chiriilor ar mai putea scădea. Dacă nu vor reuşi să închirieze, proprietarii va trebui să suporte singuri cheltuielile din perioada rece, când întreţinerea este destul de scumpă. Există şi proprietari care cer mai mult cu 10-15% faţă de lunile trecute. Asta se întâmplă în general la apartamente de lux (foarte moderne, utilate cu TV, calculator, cuptor cu microunde, maşină de spălat, aragaz, cablu TV, internet).

Cererea a scăzut cu 20-30%

În ceea ce priveşte cererea, aceasta este mai scăzută faţă de anul trecut. „Comparativ cu anul trecut, cererea a scăzut cu 20-30%“, a explicat Cristian Clenciu. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare precizează că solicitările au scăzut mai ales din partea elevilor şi a studenţilor.
„A scăzut în special numărul studenţilor şi al elevilor. A crescut însă cererea din partea familiilor tinere care nu-şi permit să facă un credit“, a precizat Nicu Răduţ.

Sfaturi la închirierea unei locuinţe

Potrivit reprezentanţilor agenţiilor imobiliare, cei care închiriază locuinţe în această perioadă trebuie să fie foarte atenţi la contractul de închiriere. Dacă reuşesc să obţină un preţ bun, ar trebuie să încheie contractul pe o perioadă de minimum doi ani. Este important să fie atenţi la clauzele contractuale – să nu se precizeze că, în funcţie de piaţă, vor fi renegociate pentru că riscă ca într-un timp scurt (trei-şase luni) chiria să li se mărească, să nu se poată rezilia contractul doar de o parte, ci de comun acord. În plus, este foarte important să se încheie procese-verbale cu starea locuinţei şi cu ce găsesc în locuinţă (mobilă, aparate electrice şi electrocasnice), şi este bine să se asigure de funcţionalitatea obiectelor respective.

Chiriile la locuinţele din Craiova
Garsoniere, vechi – între 120 şi 200 euro/lună, noi – între 180 şi 250 euro/lună. Apartamente cu două camere – vechi cu 150-200 euro/lună, noi – cu 180-250 euro/lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU