39.8 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinCură cu pepene verde, pentru sănătate

Cură cu pepene verde, pentru sănătate

Cine nu cunoaşte acest fruct cu miez roşu şi dulce, care ne răcoreşte în zilele toride de vară? Cura cu pepene verde reprezintă una dintre cele mai simple soluţii pentru o siluetă ideală.

Pepenele verde sau lubeniţa a fost cultivat încă din antichitate în regiunile africane scaldate de Nil. În urmă cu 5.000 de ani, ţăranii egipteni ofereau pepene verde călătorilor însetaţi.
Făcând parte din familia curcubitaceelor, pepenele verde este cultivat pentru fructul său bogat în apă, fiind numit şi pepene de apă. Pepenele verde joacă un rol important în ţările în care apa este rară sau în regiunile în care aceasta nu este potabilă. Un pepene verde poate cântări până la 40 de kilograme.

Proprietăţi terapeutice

Pepenele verde este uşor digerabil dacă este consumat singur, întrucât în combinaţie cu alte alimente îngreunează digestia. Având în vedere că pepenele verde conţine între 93 şi 95 la sută apă şi zaharuri, acesta este benefic pentru sănătate.
Sunt extrem de bune anumite enzime, acizii organici sau licopenul. Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la South Central Agricultural Research Laboratory (SCARL) din Oklahoma, pepenele verde conţine cu 40 la sută mai mult licopen decât tomatele, un pigment natural, care dă culoarea roşie şi care este un puternic antioxidant şi regulator imunitar. Pepenele are proprietăţi terapeutice, iar conţinutul său mare de apă este recomandat în tratamentul bolilor de rinichi şi ale aparatului urinar. Cu excepţia persoanelor cu insuficienţă renală, celor care suferă de boli de rinichi le este recomandată vara sau toamna o cură de pepene verde de minimum zece zile în fiecare lună. Enzimele şi acizii organici conţinuţi mai ales în apropierea cojii, de unde şi gustul puţin mai acru, nu foarte agreat, au efect de dezintoxicare puternică, pepenele verde fiind recomandat în mod special bătrânilor, cât şi celor care au o alimentaţie bogată în toxine. O cură de minimum zece zile lunar cu pepene verde are efect de dezintoxicare, de reglare hormonală şi imunitară a organismului. Sucul de pepene oxidează repede şi îşi pierde în mai puţin de 15 minute potenţialul curativ, de aceea este indicat să se consume pepenele imediat, minimum două kilograme pe zi.
Valoarea nutritivă este aproape nulă, dată fiind cantitatea mică de glucoză pe care o conţine, faţă de volumul fructului, aşa încât pepenele verde nu este săţios. Cantitatea de apă în combinaţie cu glucoza din pepenele verde este un minunat mijloc de „spălare“ a rinichilor.

Coajă şi seminţe sănătoase

Nici să nu vă gândiţi să aruncaţi coaja, deoarece este bogată în siliciu şi clorofilă. Siliciul îmbunătăţeşte activitatea pancreasului, fiind esenţial în stabilizarea calciului în organism şi în fortificarea sistemului osos. Clorofila – substanţă care dă plantelor culoarea verde – are proprietăţi antibactericide, antifungicide şi detoxifiante. Coaja pepenelui verde poate fi marinată sau confiată.
Şi seminţele sunt comestibile. Pentru calculi biliari, se consumă pulberea obţinută din măcinarea seminţelor, amestecată bine cu ulei de măsline. Se ia în fiecare dimineaţă câte o linguriţă. Cura trebuie să dureze zece zile, după care se face o pauză şi se reia luna următoare. În convalescenţă, se ia o mână de seminţe de pepene verde, pepene galben, dovleac, castraveţi şi floarea-soarelui, se pisează şi se adaugă puţină apă caldă, după care se strecoară prin tifon şi se administrează.

Trucuri pentru a alege cel mai dulce pepene verde

Pentru a alege cel mai gustos pepene verde, ţineţi cont de câteva trucuri. În primul rând, verificaţi forma. Simetria este cheia. Atenţie la greutatea sa: pepenii verzi care nu sunt copţi suficient sunt mai grei. Apăsaţi pe coajă în diferite locuri. Un pepene verde bun şi dulce este tare ca piatra. Analizaţi-i culoarea. Exemplarele cu coaja verde închis sunt foarte dulci. Căutaţi un loc galben pe suprafaţa fructului. Această pată se formează în timpul perioadei de creştere, deci vă indică faptul că pepenele verde a ajuns la maturitate. Loviţi uşor pepenele. Dacă sună a gol, este numai bun de mâncat.

Lubeniţă umplută cu fructe

1 pepene verde
1 pepene galben, foarte dulce
1 pepene verde zaharisit
1 ananas
2 piersici sau nectarine
2 căni struguri
2 căni căpşune
frunze de mentă
50 g miere de tei
Tăiaţi pepenele verde sub forma unui coş, scoateţi-i miezul, îndepărtaţi seminţele şi băgaţi-l la frigider. Între timp, tăiaţi cubuleţe pepenele galben, căpşunele şi piersicile sau nectarinele şi amestecaţi-le cu strugurii. Peste acestea, turnaţi miere şi daţi-le la frigider. Înainte de servire (16 porţii), puneţi toate ingredientele în „coş“. Separat, combinaţi mierea de tei cu ingredientele rămase şi turnaţi compoziţia deasupra celorlalte fructe. Asezonaţi-le cu frunze de mentă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII