30.5 C
Craiova
miercuri, 23 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinAmsterdam, oraşul contrastelor

Amsterdam, oraşul contrastelor

Amsterdamul este o destinaţie potrivită pentru cei care sunt în căutarea unui loc de vacanţă ce oferă atât aerul cosmopolit al unei capitale, cât şi liniştea unei aşezări istorice, prin clădirile cu aspect învechit. Reperul principal al acestui oraş, renumit pentru toleranţă şi individua-lism, este cultura sa bogată, reprezentată de nume recunoscute precum Rembrandt, Vermeer, Anne Frank.

O primă impresie a călătorului în Amsterdam este cea de situare între secole, trecând de la arhitectura avansată a aeroportului principal al oraşului, Schiphol la rusticele clădiri din zona veche a oraşului.
Dacă Bucureştiul are Dâmboviţa, Amsterdamul are râul Amstel, dar şi o serie de canale construite pentru a preveni scufundarea oraşului aflat la o înălţime foarte joasă. Pe aceste canale, turiştii pot admira case plutitoare, construite pe structura unei bărci, nerecomandate însă persoanelor cu rău de mare.
Amsterdamul oferă privitorului un festin de forme, imagini, culori, clădirile vechi ale oraşului impresionând prin stilul gotic ce le conferă un aer impunător. Turiştii trebuie totuşi să fie foarte atenţi, deoarece în masa de clădiri asemănătoare este foarte uşor să te pierzi.

Arta este la mare preţ în Amsterdam

În apropierea pieţei principale a oraşului, Dam, călătorul poate vizita Reijk Museum, cel mai mare muzeu de artă, de dimensiuni comparabile cu ale Luvrului. În acest veritabil tezaur al civilizaţiei olandeze, turiştii pot admira picturi ale unor artişti precum Rembrandt, Vermeer, Jan Steen sau Frans Hals. Aceiaşi iubitori de artă pot vizita chiar casa memorială a lui Rembrandt, păstrată intactă.
Un loc aparte îl reprezintă Muzeul Van Gogh, cu operele originale ale controversatului pictor din Anvers. Aici pot fi văzute celebrele tablouri cu floarea-soarelui, un autoportret al pictorului şi chiar şi tabloul care anunţa moartea sa, „Lan de grâu cu corbi“. Tot aici, turiştii pot admira tablouri ale prietenului artistului, Gauguin, precum şi ale artistului parizian Toulouse-Lautrec.

Mărturii ale nazismului

Olandezii au suferit şi ei de pe urma nazismului, iar una dintre persoanele care au lăsat mărturii de neuitat despre sistemul totalitarist a fost Anne Frank, care a scris un jurnal ce impresionează şi astăzi cititorii. Unul dintre punctele-cheie ale oraşului este casa memorială a acesteia, imobil în care familia Annei împreună cu alte persoane s-a ascuns de teroarea nazistă pe 6 iulie 1942. Aceasta a fost transformată în muzeu în 1960.

Olandezii preferă să meargă pe două roţi

Un lucru specific Amsterdamului este pasiunea locuitorilor pentru biciclete, mare parte din ei preferând acest mijloc de transport în detrimentul maşinii,  care consumă benzină şi poluează mediul. De aceea, nu trebuie să vă miraţi când veţi vedea că bicicliştii au la dispoziţie piste speciale, pe marginea străzilor, coordonate chiar de semafoare speciale. De o plimbare cu bicicleta se pot bucura şi turiştii, acestea putând fi închiriate din centre speciale.

Evenimente pentru toate gusturile

Olandezilor le place să petreacă şi nu pierd nici o ocazie pentru a se bucura. Un moment important îl reprezintă 30 aprilie, când este celebrată la nivel naţional Ziua Reginei, prin organizarea de festivităţi în aer liber. Cu această ocazie sute de mii de oameni vin în Amsterdam pentru a asista la festival, majoritatea îmbrăcaţi în portocaliu, culoarea emblematică olandeză.
În lunile iulie – august, călătorii se pot bucura în weekenduri de Kwakoe Festival, aproape 20 de zile de sărbătoare cu dans, muzică, film, literatură, sport fiind incluse în acest festival dedicat multiculturalităţii.
Un eveniment deosebit îl reprezintă Târgul Internaţional al Horticulturii, cunoscut sub numele de Floriade. Această expoziţie impresionantă de flori de pe întreg globul are loc, începând din 1960, la fiecare zece ani, în luna octombrie. Vizitatorii pot vedea cele mai avangardiste aranjamente florale, unele dintre acestea conţinând şi faimoasele lalele. Următoarea ediţie va avea loc în 2012, în regiunea Venlo.
Pentru a ajunge la Amsterdam, agenţiile vă pun la dispoziţie pachete turistice variate. Agenţia Ella Travelland oferă, în perioada iulie-august, un pachet începând de la 270 euro/persoană pentru o excursie de trei zile, ce include biletul de avion-cursă de linie, două nopţi de cazare şi micul dejun vineri şi duminică. Agenţia Oz Holidays oferă pachete speciale sub numele City Breaks, începând de la 293 euro/persoană. Oferta include cazarea timp de trei nopţi în hotel de patru stele, cameră dublă, cu mic dejun, zbor Bucureşti – Amsterdam – Bucureşti cu compania Tarom. Nu sunt incluse însă taxele de aeroport (aproximativ 133 euro/persoană), transferul aeroport – hotel  – aeroport şi nici asigurarea medicală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII