33.6 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinSoarele, aliat sau duşman?

Soarele, aliat sau duşman?

Soarele poate fi un aliat de nădejde, dar şi un duşman de temut pentru sănătate. Depinde de noi de care parte a baricadei vrem să ne aflăm şi cum ne expunem razelor solare.

Soarele nu mai este de mult în boxa acuzaţiilor, atunci când vine vorba de riscurile pentru sănătate la care se expun persoanele dornice să lenevească sub razele sale.
Mai mult chiar, dermatologii asigură că bronzul este benefic pentru piele şi protejează împotriva cancerului. Însă, doar atunci când se respectă două reguli de bun-simţ: orele la care ne expunem şi utilizarea cremelor de protecţie.
„Soarele şi bronzul au fost mult timp criticate, însă trebuie spus că, dacă ştiţi când să vă expuneţi, soarele are efecte benefice importante pentru sănătate şi exercită şi o acţiune antitumorală.
La fel de adevărat este că se poate dovedi un duşman periculos dacă ne expunem în mod excesiv“, este de părere dermatologul italian Patrizio Mulas.  

Alimentaţie sănătoasă pentru un bronz de durată

Este bine ştiut că orice femeie îşi doreşte să aibă o piele cât mai bronzată, fie doar din dorinţa de a părea mai sexy, fie, pur şi simplu, pentru a demonstra tuturor cât de bine s-a distrat în vacanţă. Însă, pentru a fi siguri că vom evita efectele colaterale ale expunerii la soare, indiferent că e vorba de o simplă roşire a pielii sau de enervanta „piele decojită“, ca să nu mai vorbim de afecţiuni severe precum un eritem, sunt necesare câteva strategii, care nu trebuie deloc trecute cu vederea. Pregătirea pentru expunerea la soare începe încă de la masă, unde se recomandă consumul de alimente care conţin beta-caroten, substanţă care se regăseşte în fructe şi legumele de culoare galbenă, verde sau roşie. Beta-carotenul este transformat în organism în retinol (vitamina A), care este un antioxidant foarte necesar.
O serie de studii au demonstrat că, printr-un consum echilibrat de alimente bogate în această substanţă, organismul poate beneficia de protecţie împotriva radicalilor liberi. Cele mai importante surse alimentare de beta-caroten sunt legumele şi fructele de culoare verde, galbenă şi portocalie: morcov, spanac, salată verde, roşii, broccoli, pepene galben.

Cremele de protecţie

Înainte de expunerea la soare, evitaţi tratamentele pentru piele, care i-ar putea afecta sistemul de protecţie, cum ar fi  peelingul chimic sau depilarea, însă nu uitaţi totuşi să aplicaţi o cremă exfoliantă pentru a elimina celulele moarte şi a reîmprospăta aspectul pielii, care trebuie să fie foarte bine hidratată. Curăţarea pielii se poate face cu ajutorul mai multor produse exfoliante, găsite în comerţ sau preparate acasă, de exemplu, făină de porumb, zahăr, sare şi ulei de măsline. După expunerea la soare, folosiţi din abundenţă cremă revitalizantă, care netezeşte pielea şi o hidratează, oferindu-i un aspect plăcut şi evitând, totodată, decojirea ulterioară. Nu uitaţi să folosiţi creme cu un factor de protecţie adecvat pentru tipul dumneavoastră de piele şi asiguraţi-vă că nu v-aţi parfumat cu produse care ar putea reacţiona în contact cu soarele, pătând pielea. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS