27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinTapetul, din nou la modă

Tapetul, din nou la modă

Ultimul trend în decorarea pereţilor este aplicarea de materiale textile, tapetul având rolul de a aduce stilul şi rafinamentul în locuinţă.

Tapetul este o alternativă foarte bună la vopselele lavabile sau la alte materiale, datorită multitudinii de modele care se găsesc pe piaţă, dar şi aplicării foarte uşoare. În ultima vreme, materialele textile din microfibre, precum poliesterul sau mătasea, sunt la mare căutare, tot mai multe persoane apelând la ele pentru decorarea pereţilor.

Tipuri de tapet

Cel mai des întâlnit tip de tapet este cel din hârtie. Acesta este cel mai ieftin, dar are dezavantajul că acoperă suprafaţa şi nu lasă peretele să respire, fapt ce poate duce la apariţia igrasiei şi a mucegaiului. Alt dezavantaj este acela că nu se poate curăţa uşor fără riscul de a-l degrada.
Următorul tip de tapet ca rată de folosire este cel din vinil. Acesta este recomandat pentru toate camerele, chiar şi pentru băi şi bucătării, pentru că este foarte uşor de întreţinut, putând fi spălat cu apă şi detergent.
Tapetul din fibre naturale este de calitate superioară şi are avantajul că lasă pereţii să respire, însă nu poate fi folosit pentru încăperi cu umiditate ridicată, pentru că se degradează în prezenţa vaporilor de apă.
Tapetul imprimat manual are un aspect deosebit, dar este mai scump, datorită calităţii finisării şi procedeului special de realizare.
Tapetul imprimat mecanic este mult mai accesibil ca preţ şi se găseşte într-o mare varietate de modele.
Tapetul textil dă o imagine luxoasă oricărei încăperi, în cazul acestuia fiind folosite ţesături variate, cum ar fi mătăsurile, taftaua, brocartul etc. Fibrele naturale au o frumuseţe aparte. Simplitatea şi naturaleţea texturii le fac plăcute privirii şi uşor de asortat cu orice culoare. Pentru fabricarea acestui tapet se folosesc rafia, inul, diferite ierburi uscate, pânza de sac etc. În magazinele specializate se pot găsi şi alte tipuri de materiale pe bază de fibră de sticlă sau chiar de lemn, dar la preţuri ceva mai mari. În plus, acestea necesită şi condiţii speciale de montaj şi întreţinere.
Tapetul textil se montează de obicei în camere unde nu se fumează, iar acesta poate fi curăţat cu un burete umezit.

Cum aplicăm tapetul

Ca orice finisaj de interior, aplicarea tapetului necesită anumite etape şi reguli. Pentru început, peretele trebuie curăţat şi degresat de eventuale straturi de finisaj. Doar pe un perete curat adezivul se va distribui uniform, iar tapetul se va lipi foarte bine.
Fâşiile de tapet se aplică, de regulă, din colţul încăperii, putând urmări astfel mult mai bine cum se dezvoltă modelul. Puteţi măsura şi desena pe perete linii directoare, care au rolul de a vă ghida. Numai după lipirea şi uscarea tapetului puteţi face decupajele pentru prize şi întrerupătoare, indicat fiind să montaţi aceste accesorii ulterior, pentru a beneficia de o suprapunere perfectă.

Camerele şi tapetul

În cazul în care camera este cu vedere spre sud, alegeţi tapetul în nuanţe pale – albastru deschis sau verde. Dacă încăperea dă spre nord, puteţi compensa lipsa luminii naturale cu ajutorul unui tapet în nuanţe calde, de la culoarea lămâii şi bej, până la portocaliu intens sau roşu-cafeniu.
Pentru a crea ideea de spaţiu, lipiţi un tapet cu modele mici sau unul într-o singură culoare pastelată, în nuanţe pale – verde sau albastru deschis, argintiu. De asemenea, puteţi alege un tapet cu modele de dimensiuni mari pentru peretele opus geamului. Pentru tavan se poate folosi un tapet cu un model cu linii lungi.
În cazul în care camera este prea mare, alegeţi un tapet bogat, în nuanţe calde, sau unul cu modele mari sau linii oblice. Dacă aveţi o cameră îngustă şi cu pereţii înalţi, puteţi alege un tapet cu dungi orizontale. Împărtiţi pereţii în trei părţi orizontale şi aplicaţi pe cele două părţi inferioare un tapet cu o nuanţă puternică, iar pentru partea adiacentă tavanului folosiţi o nuanţă mai luminoasă. Altă soluţie ar fi să aplicaţi un tapet cu nuanţe mai calde pe pereţii laterali şi să folosiţi culori reci pentru cei transversali.
Pentru a face tavanul să pară mai înalt, folosiţi un tapet cu modele verticale, pe care îl aplicaţi până la tavan, fără margini. Folosiţi nuanţe luminoase pentru plafon.
Dacă vreţi ca tavanul să pară mai jos, tapetaţi pereţii folosind margini. Alegeţi un tapet ale cărui modele nu ajung la plafon sau folosiţi două tipuri distincte de tapet, pe care le separaţi cu o margine, utilizând o culoare mai închisă pentru tavan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS