Preşedintele AVAS consideră că statul trebuie să şteargă datoriile de cinci milioane de euro către stat ale Avioane Craiova SA. El nu exclude posibilitatea ca Alenia Aeronautica să returneze ajutorul de stat, ca în cazul Ford.
Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, a vizitat ieri Avioane Craiova SA, ocazie cu care a făcut câteva declaraţii referitoare la procesul de privatizare în care se află societatea. În urmă cu două zile, compania italiană Alenia Aeronautica, unul dintre constructorii avionului multirol Eurofighter Typhoon, a depus oferta finală, îmbunătăţită şi irevocabilă, pentru preluarea pachetului majoritar de 80,9% din acţiunile societăţii craiovene. Termenii financiari propuşi de italieni sunt confidenţiali, iar oferta poate deveni publică numai cu acordul celor două părţi, a subliniat ieri Mircea Ursache.
Acesta a spus că „privatizare“ rămâne un termen al anilor '90 şi nu mai este de actualitate. Acum se poate vorbi doar de „transferul de proprietate de la stat la privat“. AVAS va ţine cont mai mult de investiţiile pe care şi le va asuma Alenia Aeronautica.
Pact sindical contra sprijin de la Bruxelles
Chiar dacă negocierile vor începe în a doua jumătate a lunii iunie, se ştiu deja câteva dintre problemele delicate care trebuie rezolvate. Una dintre ele este contractul Yu-Rom, de fabricare a aparatelor IAR – 93 Vultur, în colaborare cu vecinii sârbi, întrerupt din cauza embargoului NATO împotriva Iugoslaviei. De-a lungul ultimilor 20 de ani, problema a rămas nerezolvată. Sârbii susţin că ar mai avea de recuperat de la români nouă-zece milioane de euro, în timp ce în halele uzinei se află şi acum 37 de fuselaje de avion noi, dar depăşite moral – evaluate la peste 13 milioane de dolari, din câte spun oficialii societăţii. Italienii n-a vrea să se încarce cu acest litigiu. Din acest punct de vedere, Mircea Ursache a fost clar: „Responsabilitatea aparţine statului român, şi nu cumpărătorului“. Alt punct important ar fi includerea în contractul de privatizare a unui program de offset pentru aparatele Spartan cumpărate de statul român de la italieni. În fine, cea mai delicată rămâne problema datoriilor: opt milioane de euro, spun oficialii, din care cinci milioane către bugetul de stat. România va încerca să şteargă datoriile sub forma acordării unui ajutor de stat, dar acest lucru depinde de Comisia Europeană. „Problema datoriilor nu este o noutate pentru Alenia. Noi suntem obligaţi să notificăm Comisia Europeană. Vom face lobby prin Consiliul Concurenţei şi eu zic că putem să-i convingem că problema datoriilor nu este o culpă a cumpărătorului“, a mai afirmat Mircea Ursache, care, întrebat ce se va întâmpla în cazuri în care CE nu va fi de acord, a răspuns: „Vor returna ajutorul de stat. Avem deja exemplul Ford la Craiova“. Nu mai puţin importantă rămâne problema socială a celor 670 de salariaţi. „Vor exista negocieri între sindicat şi cumpărător, iar pactul social care va rezulta va fi anexat la contractul de privatizare“, a mai spus preşedintele AVAS.