31.7 C
Craiova
sâmbătă, 19 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalEuroparlamentarii români - loiali, dar absenţi

Europarlamentarii români – loiali, dar absenţi

Europarlamentarii români se clasează, conform unui studiu VoteWatch.eu, în topul celor mai loiali reprezentanţi ai ţării lor în PE şi ai grupurilor politice de care aparţin, cu o coeziune naţională de peste 69%, în timp ce, din punct de vedere al prezenţei la lucrări, România este pe penultimul loc.

Portalul VoteWatch.eu este, potrivit informaţiilor de pe propria pagină electronică, un instrument independent pentru monitorizarea politicilor europene, oferind informaţii detaliate despre activităţile deputaţilor europeni din actuala legislatură atât din punct de vedere al voturilor, cât şi al activităţilor oficiale – de la lucrări în comisii la rapoarte parlamentare. Site-ul este actualizat permanent, în funcţie de voturile din sesiunile plenare ale Parlamentului European.
Datele provin din evidenţele oficiale ale Parlamentului European, iar metodele de clasificare şi de calcul statistic au fost dezvoltate de profesori de la London School of Economic and Political Science şi de la Universitatea Liberă din Bruxelles. Acest nou instrument de clasificare a activităţii europarlamentarilor este lansat în plină campanie electorală pentru PE, alegerile urmând să aibă loc în toate ţările europene în perioada 4-7 iunie.

Doar Italia ne întrece
la absenţe

În clasamentul europarlamentarilor cu cele mai multe prezenţe la activităţile din plenul legislativului european, un singur român se regăseşte printre primii 10, şi anume Iosif Matula (PD-L), care are o prezenţă de 100%. În clasamentul eurodeputaţilor români, Matula este urmat de Flaviu Cătălin Rus (PPE-DE), cu o prezenţă de 98,25%, şi pe locul 3, de Călin Chiriţă (PPE-DE), cu 96,43%. Între primii zece mai sunt Adrian Severin (PSE), pe locul nouă, cu 91,50%, şi democrat-liberala Maria Petre, cu 90,85%.
Theodor Stolojan este pe locul 17, fiind prezent numai în 87,50% dintre sesiunile plenare, Daniel Dăianu (ALDE) este pe locul 19, cu 86,46%, pe locul 20, Adina Vălean (ALDE), cu 86,27%, iar pe 22, Renate Weber (ALDE), cu 84,38%. Pe ultimele trei locuri sunt clasaţi Ramona Mănescu (ALDE), care a fost prezentă la 69,79% dintre sesiuni, Rareş Niculescu (PPE-DE), cu 64,58% şi, în cele din urmă, Rovana Plumb, cu 57,52%.
În ansamblu, România se află pe penultimul loc, la nivel de PE, cu o prezenţă medie de 78,46%, numai Italia având un scor mai prost, de 71,93%.

Românii sunt uniţi la vot

Studiul analizează şi voturile europarlamentarilor din punct de vedere al loialităţii faţă de ţara din care provin şi faţă de grupul politic de care aparţin.
La nivelul celor peste 700 de europarlamentari din actualul legislativ european, există doi români care s-au clasat printre primii zece cei mai loiali deputaţi faţă de statul din care provin, voturile lor nefiind motivate ideologic, ci mai mult pe criterii naţionale. Democrat-liberalul Iosif Matula (Partidul Popular European şi al Democraţilor Europeni – PPE-DE) a votat în 96,91% dintre cazuri în concordanţă cu majoritatea eurodeputaţilor români, clasându-se pe locul cinci la nivel de PE şi pe locul întâi la nivel naţional. Democrat-liberalul Adrian Manole (PPE-DE) se clasează la nivelul PE pe locul opt, cu 96,54%, şi pe locul doi, faţă de ceilalţi deputaţi români.
Dacă se iau în calcul doar europarlamentarii români, pe locul şase din acest punct de vedere este Sebastian Bodu (PPE-DE), cu un scor de 94,83%, Theodor Stolojan (PPE-DE) este pe locul nouă, cu 94,16%, Adina Vălean (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni – ALDE) este clasată pe locul 19, cu 83,77%, urmată, pe 20, de Renate Weber (ALDE), cu 83,58%, şi pe 21 de Daniel Dăianu (ALDE), cu 83,47%. Ultimele trei locuri sunt ocupate de Alin Antochi (Partidul Socialiştilor Europeni – PSE), pe poziţia 31, cu 74,38%, Vasilica Viorica Dăncilă (PSE), cu 71,14%, şi, ultimul, Laszlo Tokes (Grupul Verzilor), cu 66,65%.
Per total, la nivelul grupului europarlamentar al României, potrivit studiului citat, se înregistrează un scor de coeziune de 69,45%, ceea ce reprezintă măsura în care membrii delegaţiei române de europarlamentari votează unitar, indiferent de apartenenţa politică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII