Pinscher-ul este originar din Germania. Câinii din această rasă au apărut în urmă cu câteva secole şi au fost folosiţi pentru a vâna animalele dăunătoare (păsări şi rozătoare), conform site-ului www.german-pinscher.com.
În 1800, puii de Pinscher german puteau avea blana atât netedă, cât şi aspră. În cele din urmă, câinii cu blana netedă au devenit cunoscuţi ca Pinscher-i germani, în timp ce aceia cu blana aspră au devenit Schnauzer-ii standard de astăzi. În 1879, rasa a fost oficial recunoscută în Germania şi a fost protejată şi promovată din 1894 de clubul german al Pinscher-ului schnauzer. După al doilea război mondial, aceşti câini aproape că dispăruseră din Germania, dar Werner Junghof a reuşit să salveze câteva exemplare şi astfel s-a putut perpetua această rasă de câini inteligenţi şi foarte energici. În Statele Unite, acest câine este destul de rar şi proprietarii de Pinscher german consideră că au alături cel mai bun companion şi protector şi foarte rar este folosit la vânătoare. Pinscher-ul german a fost recunoscut de American Kennel Club în 2001, ca membru al grupei câinilor utilitari.
Aspect şi personalitate
Pinscher-ul german este un câine de talie medie, între un Pinscher pitic şi un Doberman pinscher. Botul este drept şi alungit, nasul este negru, iar urechile sunt situate în partea superioară a capului. Coada este purtată ridicat şi scurtată, iar picioarele sunt similare celor de pisică. Blana acestui câine este netedă, lucioasă şi scurtă. Coloarea blănii poate fi cafenie (varietatea Isabella), în diferite nuanţe de roşu şi negru sau albastru cu pete roşcate sau maron. Pinscher-ul german adult are o greutate de 11-16 kg şi o înălţime la nivelul greabănului de circa 41-48 cm.
Pinscher-ul german poate fi companionul ideal, fiind un câine inteligent. Este foarte jucăuş şi curajos, dar poate fi încăpăţânat şi independent. Nu are tendinţa să latre atât de mult ca alţi
Pinscher-i, dar va lătra întotdeauna când se apropie vreun străin.
Pinscher-ii germani au instincte de protectori în mod nativ. Ca şi în cazul altor Pinscher-i şi Terrier-i, Pinscher-ul german nu se va retrage în disputele cu alţi confraţi, motiv pentru care are nevoie de un proprietar ferm, care să-i controleze tendinţa de a se încăiera. Câinii din această rasă sunt foarte loiali şi protectori. Ei îşi vor apăra teritoriul, stăpânul şi familia până la ultima suflare. Pot deveni peste măsură de posesivi cu propriile obiecte, cum ar fi oasele, un scaun în care le place să lâncezească şi castronul cu mâncare. Pinscher-ul german trebuie învăţat care îi este locul în casă.
Acest animal se potriveşte persoanelor care locuiesc în apartamente. Este destul de activ în interiorul căminului, dar nu necesită o curte mare, plimbările în lesă fiind suficiente. Dacă este lăsat singur într-o curte împrejmuită, asiguraţi-vă ca gardul să fie integru şi să nu rămână vreo poartă deschisă deoarece Pinscher-ul german va încerca să evadeze.
Acest câine îşi adoră familia, dar este mai fericit alături de copii. Rasa poate fi agresivă cu străinii, dacă nu socializează adecvat încă din copilărie. Unele exemplare îşi pot manifesta agresivitatea faţă de alţi câini. Câinii din această rasă trebuie dresaţi, altfel devin neascultători, încăpăţânaţi şi greu de controlat. Pinscher-ul german poate trăi până la 15 ani.