16.4 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025

BNR rămâne precaută

Majoritatea analiştilor cred că Banca Naţională nu va modifica dobânda-cheie şi nici rezervele minime obligatorii. Banca centrală are nevoie de o perioadă de analiză de la ultima şedinţă.

Săptămâna aceasta, pe 6 mai, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) se va întâlni în cadrul şedinţei de politică monetară pentru a discuta şi a lua eventuale măsuri necesare în contexul actual.
În aceste condiţii, analiştii au declarat că banca centrală nu va lua nici o măsură majoră în ceea ce priveşte dobânda-cheie, ca, de altfel, nici referitor la rezervele minime obligatorii.
Cu toate acestea, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank, a declarat că am putea să asistăm totuşi la o reducere a dobânzii-cheie cu 0,25%, acesta atrăgând atenţia că, deşi unii analişti şi-au modificat scenariul, date fiind condiţiile actuale, acesta şi-l menţine la această cifră. În ceea ce priveşte rezervele minime obligatorii (RMO), Chidesciuc anticipează că BNR nu va mai umbla la ele, astfel RMO la valută şi la lei ar putea rămâne la acelaşi nivel, cu toate că ar fi nevoie de o reducere a rezervelor la lei pentru că în felul acesta ar fi susţinută mai mult economia românească, a precizat reprezentantul ING.
„În şedinţa din 6 mai ne aşteptăm ca banca naţională să facă o reducere a dobânzii-cheie cu 0,25%, însă nu cred că va lua nici o decizie referitoare la rezervele minime obligatorii, cu toate că ar fi nevoie de o reducere a RMO la lei pentru că în felul acesta ar fi ajutată economia“, a declarat, pentru Curierul Naţional, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank.

„Este de dorit ca BNR să îşi facă mult mai clar cunoscute intenţiile“

Pe de altă parte, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, nu preconizează nici o modificare a dobânzii-cheie şi nici a rezervelor minime obligatorii în şedinţa de miercuri. „Banca centrală va menţine dobânda-cheie şi nici nu va opera vreo modificare în ceea ce priveşte rezervele minime. Cred că acum BNR are nevoie de o perioadă de analiză după şedinţa din martie şi nu va acţiona în nici un fel momentan“, a declarat, pentru Curierul Naţional, Lucian Anghel.
Pe de altă parte, reprezentantul ING Bank a atras atenţia că se aşteaptă ca BNR să ia o serie de măsuri care să însemne un control mult mai ferm al lichidităţii. „Banca Naţională ar trebui să anunţe operaţiuni mai dese şi un calendar public şi dinainte cunoscut de băncile comerciale. Este de dorit ca BNR să îşi facă mult mai clar cunoscute intenţiile, aşa cum fac şi celelalte bănci centrale, pentru că acum este multă incertitudine în piaţă la acest capitol. În acest moment, băncile nu ştiu cum să îşi gestioneze lichidităţile pentru că nimeni nu ştie încotro să se îndrepte“, a subliniat Chidesciuc.

BRD se aşteaptă la o scădere a dobânzii-cheie

BNR ar trebui să reducă rata dobânzii-cheie la următoarea şedinţă de politică monetară atât timp cât creditarea rămâne scăzută, în pofida lichidităţii ridicate din piaţă, declara săptămâna trecută preşedintele-director general al BRD SocGen, Patrick Gelin, citat de NewsIn.
„Nu este o problemă în privinţa rezervelor minime obligatorii, ci a ratei dobânzii, în condiţiile în care lichiditatea există în prezent“, a spus Gelin. Acesta a precizat că, odată cu aprobarea acordului cu FMI în luna mai, speră ca banca centrală să reducă dobânda de politică monetară, însă se aşteaptă la o „reducere graduală“.
Pe de altă parte, acordul cu FMI ar trebui să ducă la o stabilizare a cursului de schimb, ceea ce ar permite BNR să aibă o marjă mai largă de acţiune în politica monetară.
„În mod normal, cursul leului ar trebui să se stabilizeze. Nu contează atât de mult nivelul, ci stabilitatea cursului de schimb“, a precizat directorul general al BRD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII