16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProprietari la ANL

Proprietari la ANL

Veşti bune pentru locatarii blocurilor ANL din Craiova. Cei 340 de chiriaşi, 240 în blocurile din Craioviţa Nouă şi 100 din Potelu, ar putea să-şi cumpere apartamentele. „În Potelu, s-au dat în folosinţă 126 de locuinţe. Numai 100 sunt chiriaşi, fiindcă restul de 26 provin din foşti evacuaţi, iar statutul juridic al locuinţelor ce le-au fost destinate este de locuinţă socială şi nu poate fi cumpărată“, a precizat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.
În prezent, locatarii din blocurile ANL din Craioviţa Nouă şi Potelu au statut de chiriaşi deoarece proprietar este primăria. Numai că guvernul a hotărât să ceară consiliilor locale să modifice regimul juridic a peste 12.843 de case, cu condiţia ca acestea să fi fost finalizate în perioada ianuarie 2004 – aprilie 2008 şi să poată fi vândute actualilor ocupanţi. Consiliul Local Craiova ar trebui să emită hotărâri prin care să se schimbe statutul juridic al acestor locuinţe. Adică să fie trecute din domeniul public al consiliului în domeniul privat al statului, pentru a putea fi vândute. Propunerea a venit din partea ministrului Vasile Blaga. Acesta a mai precizat că „valoarea de vânzare a locuinţelor va fi stabilită de administraţiile teritoriale în baza evaluării făcute de o persoană fizică sau juridică autorizată şi nu poate fi mai mică decât valoarea de inventar actualizată“. Aceasta este o variantă de a aduce bani în conturile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. Planurile ministrului ar fi ca o locuinţă să se vândă la un preţ mediu de 40.000 de euro. Sumele vor putea fi folosite tot la construirea unor imobile cu aceeaşi destinaţie.
Un zvon asemănător a făcut vâlvă în rândul chiriaşilor ANL şi în 2007, când oamenii au crezut că vor deveni proprietari. Pe atunci a fost o propunere legislativă, în care erau trecute şi anumite condiţii, şi anume contractul cu ANL să aibă o vechime de cel puţin cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU