36.8 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalFacultate pe datorie

Facultate pe datorie

Consilierul ministrului educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că studenţii fără mijloace financiare ar putea accesa, de la 1 oc-tombrie, credite pentru terminarea facultăţii şi ar putea să nu returneze o parte din banii împrumutaţi dacă acceptă să lucreze în folosul statului român.
Creditele vor putea fi acordate prin intermediul unei agenţii care va funcţiona după o metodologie aflată în lucru. „Gândim această agenţie şi ca o investiţie a statului în capitalul uman. Studenţii ar face credite pe 10-20 de ani, iar o parte din dobânzi sau din suma împrumutată ar fi acordată ca granturi sau burse, dacă sunt respectate anumite condiţii. De exemplu, dacă studenţii care apelează la credite îşi finalizează studiile la timp, cu rezultate bune şi acceptă să lucreze în folosul statului român, atunci nu trebuie să mai plătească o parte sau chiar toată suma împrumutată. Vorbim de o investiţie în oameni pregătiţi, de care statul, spre deosebire de bănci, are nevoie. Noi nu vom cere garanţii materiale, dar vom putea, astfel, acoperi nevoile pieţei muncii, de exemplu, vom putea acoperi cererea de medici şi profesori calificaţi în mediul rural“, a explicat Remus Pricopie.
Modul în care va funcţiona agenţia nu a fost încă stabilit, deoarece există numeroase neajunsuri în acordarea unor astfel de credite fără garanţii materiale. „Nu ştim încă dacă Agenţia va fi un partener al băncilor private sau va fi o bancă de sine stătătoare. Analizăm, încă, alături de specialişti ai Băncii Mondiale, care dintre aceste soluţii este fezabilă. Este destul de dificilă implementarea unui astfel de sistem de creditare, pentru că, deşi el este foarte răspândit în statele cu economie dezvoltată, sunt ţări unde se încearcă dezvoltarea unei metode de acordare a creditelor de studii de mulţi ani, cum ar fi cazul Cehiei, care se luptă cu această problemă de peste zece ani“, a mai spus Pricopie.
Potrivit Ministerului Educaţiei, fondurile necesare creditelor propriu-zise vor fi alocate prin reglementări legale ulterioare Legii bugetului din acest an, unde sunt prevăzuţi numai banii pentru salariile celor aproximativ 30 de angajaţi pe care îi va avea agenţia, respectiv aproape 1,2 milioane de lei.

Economiştii sunt sceptici faţă de funcţionarea agenţiei

„Este un proiect frumos, dar nu ştiu cât este de fezabil, pentru că ne aflăm într-o perioadă economică grea şi este dificil să facem să funcţioneze vechile structuri, darămite unele noi. În Statele Unite ale Americii, astfel de credite sunt curente, însă la noi mă îndoiesc că în prezent băncile ar fi dispuse să dea credite fără garanţii materiale“, a spus consultantul financiar Bogdan Baltazar. La fel consideră şi directorul de vânzări al OTP Bank, Gabriel Creţu. „Nu cred că este momentul pentru astfel de credite, mai ales că situaţia României e mai dificilă din punct de vedere al angajărilor ulterioare. Nu ştim cum ar putea fi rambursate, pentru că locurile de muncă de la noi nu sunt chiar aşa ofertante şi bine plătite, nu există aceeaşi siguranţă a locului de muncă bine plătit ca pentru un student care termină Harvard. În SUA, lucrurile nu mai stau chiar aşa. Se vorbeşte deja despre cât de stresaţi şi îndatoraţi ies de pe băncile şcolii mulţi tineri americani“, a spus Creţu.

Istoricul creditelor pentru studenţi garantate de stat în România

Pe de altă parte, agenţia de credite ar fi trebuit înfiinţată încă din octombrie anul trecut, după cum promitea ministrul de atunci Cristian Adomniţei, însă nici creditele pentru studenţi nu sunt o noutate, ele fiind reglementate printr-o ordonanţă încă din 1998. Aceasta prevedea şi un fond de garantare a creditelor, pe care statul l-a asigurat an de an.
„Nu ştiu exact în ce proporţie s-a încercat accesarea creditelor pentru studenţi prin intermediul prevederilor legale din 1998, dar nu a fost un procent semnificativ. Fondurile pentru garantarea creditelor respective au existat încă de la intrarea în vigoare a ordonanţei din 1998, dar erau bani blocaţi“, a adăugat Remus Pricopie. Înfiinţarea agenţiei de credite pentru studenţi a fost legalizată la începutul acestui an printr-o ordonanţă de urgenţă care o anulează pe cea din 1998. În acest fel este anulat şi fondul de garantare, ceea ce înseamnă că anul acesta nu mai poate fi sub nici o formă accesat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU