Toate ţările în curs de dezvoltare vor fi afectate de criză în următorii doi ani, prin diminuarea nivelurilor exporturilor, micşorarea preţurilor, a cererii pe pieţele interne şi remiteri scăzute, se arată într-un raport publicat vineri de Banca Mondială (BM) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Ţările în curs de dezvoltare vor fi afectate şi de diminuarea investiţiilor străine, accesul redus la finanţare şi veniturile din ce în ce mai mici.
FMI estimează că ritmul de creştere al ţărilor în curs de dezvoltare va scădea la 1,6% în 2009, de la o medie de 8,1% în anii 2006-2007. Fondul estimează, de asemenea, că, între timp, randamentul global va scădea cu 1,3% în acest an. „La nivel mondial ne confruntăm cu o diminuare enormă a proprietăţii şi a stabilităţii financiare. Milioane de oameni îşi vor pierde locul de muncă în anul 2009 şi este necesară o finanţare urgentă a programelor de protecţie socială tip «safety net», precum şi pentru infrastructură şi micile afaceri din ţările sărace, pentru a putea desfăşura un proces de recuperare sustenabil“, a spus economistul-şef al Băncii Mondiale, Justin Yifu Lin.
FMI şi Banca Mondială au atras atenţia în Raportul de Monitorizare Globală pe 2009: Urgenţe de Dezvoltare (RMG) că există posibilitatea să nu se poată îndeplini toate cele opt obiective convenite la nivel global, inclusiv cele legate de foamete, mortalitatea infantilă şi maternă, învăţământ şi progrese înregistrate în combaterea HIV/SIDA, a malariei şi a altor boli importante.
Instituţiile mai avertizează în raport că, deşi obiectivul primar de înjumătăţire a nivelului sărăciei extreme din 1990 până în anul 2015 este încă realizabil conform proiecţiilor actuale, riscurile sunt numeroase.
BM şi FMI mai estimează că încă 55-90 de milioane de persoane vor fi prinse în capcana sărăciei extreme în anul 2009, din cauza recesiunii mondiale. Instituţiile se aşteaptă ca numărul oamenilor afectaţi de foamete cronică să depăşească un miliard în acest an, ceea ce ar anula creşterile înregistrate în combaterea malnutriţiei şi ar urgenta în mod deosebit investiţiile în agricultură.
Fluxurile nete de capital privat către ţările în curs de dezvoltare înregistrează o scădere abruptă şi ar putea scădea cu peste 700 de miliarde de dolari în 2009, comparativ cu maximul înregistrat în 2007, potrivit datelor BM şi FMI.
NewsIn