Dacă vrei să-ţi închizi afacerea şi să radiezi firma, ai de aşteptat de 20 de ori mai mult decât la înfiinţarea societăţii. O firmă ia naştere în trei zile, dar moare în mai bine de două luni. În Dolj, PFA-urile se închid voluntar în număr mare.
Patronii sunt familiarizaţi cu procedurile de înfiinţare a unei societăţi comerciale. Puţini cunosc însă că desfiinţarea firmei la cererea asociaţilor este mult mai greoaie şi de durată. Dacă un agent economic nou apare în câteva zile, radierea voluntară, de exemplu, se poate face şi în interval de două luni şi are efect asupra clienţilor (terţilor) după 30 de zile de la publicatea în Monitorul Oficial (MO). Introducerea impozitului minim obligatoriu, indiferent dacă firmele înregistrează sau nu profit, ar putea aduce un val de cereri de radiere din Registrul Comerţului a mii de companii, estimează analiştii economici. Astfel de firme fie lucrează pe pierdere, fie au o cifră infimă de afaceri, iar patronii nu-şi permit să plătească dări în plus la stat. Potrivit Oficiului Registrului Comerţului (ORC) Dolj, de la începutul anului şi până acum au fost radiate din evidenţe 34 de societăţi comerciale (dizolvate sau lichidate anterior) şi 158 de persoane fizice autorizate (PFA) sau asociaţii familiale, la cererea membrilor acestora. Pe cât de repede se înfiinţează PFA, tot atât de repede se şi închid. În schimb, la societăţile comerciale, procedura de închidere voluntară a unei astfel de entităţi economice este de durată. „Radierea voluntară este de durată mai mare decât înfiinţarea unei firme. Dacă pentru înfiinţare trec trei zile procedurale (adică cinci zile lucrătoare), în cazul radierii voluntare procedura poate să dureze chiar şi două luni, mai mult sau mai puţin. Depinde de cât de repede se publică în Monitorul Oficial hotărârea de dizolvare“, a declarat pentru GdS directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea.
Paşii de urmat în cazul dizolvării
Pentru ca o societate să fie radiată din Registrul Comerţului, trebuie, mai întâi, să fie dizolvată. Oficialii ORC Dolj susţin că, potrivit art. 153 din normele metodologice după care lucrează Registrul, „înregistrarea menţiunii privind dizolvarea voluntară a persoanelor juridice va fi precedată de menţiunea în Registrul Comerţului a hotărârii de dizolvare şi publicarea acesteia în MO, Partea a IV-a“. Cererea de dizolvare trebuie însoţită de mai multe acte, spun cei de la ORC Dolj, printre care: hotărârea adunării generale a membrilor persoane juridice, privind dizolvarea; dovada publicării hotărârii de dizolvare, dovezi privind plata taxelor legale şi de timbru judiciar, în original; hotărâre judecătorească irevocabilă, doar dacă este cazul. Dizolvarea unei societăţi comerciale se poate face fără să mai fie nevoie de lichidare, dar la alte firme, este obligatorie. În acest ultim caz, se numeşte lichidatorul şi începe un proces de durată. Dizolvarea fără lichidare se poate face la societăţile cu răspundere limitată atunci când toţi asociaţii sunt de acord cu închiderea companiei, cu împărţirea patrimoniului şi atunci când nu mai există datorii pe firmă („stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii“).
Radierea, procedură similară
Procedeul de închidere voluntară a unei firme este doar la jumătate. Abia după ce se publică în MO hotărârea de dizolvare se poate vorbi despre radiere, dar nu imediat, ci după 30 de zile de la data publicării în MO. Cererea de radiere pentru toate tipurile de societăţi comerciale trebuie însoţită de alte acte (hotărârea asociaţilor, publicarea în MO a hotărârii de dizolvare, certificatul de înregistrare a societăţii) etc. Pentru radierea unei firme se plătesc taxe de 550 de lei, plus onorariul pentru lichidator, acolo unde este cazul.
Fiscul spune că nu se radiază nici o firmă cu datorii, deşi în anii anteriori legislaţia permitea astfel de scăpări.
„Cei de la Registrul Comerţului nu radiază firme până nu se eliberează de la Finanţe un certificat constatator prin care să se ateste că societatea respectivă nu are nici un fel de datorii către bugetul consolidat“, a declarat recent directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mihai Antonescu. Firmele care nu pot să-şi plătească impozitul minim, care intră în vigoare la 1 mai 2009, au posibilitatea să-şi suspende activitatea pe o perioadă de maximum trei ani. Microîntreprinderile şi firmele fără activitate trebuie să parcurgă aceiaşi paşi, enumeraţi anterior, pentru a fi închise.