Liderul creştin-democraţilor moldoveni, Iurie Roşca, a declarat ieri că în spatele acţiunilor provocatoare de marţi de la Chişinău este Moscova, prin agentul ei Valeriu Pasat – fostul ministru al apărării, condamnat la închisoare pentru comercializarea ilegală a unor avioane MIG.
Planul Moscovei, a arătat Iurie Roşca, a fost coordonat la Chişinău de fostul preşedinte Petru Lucinschi prin cei trei lideri ai partidelor liberale – Dorin Chirtoacă, Vladimir Filat şi Serafim Urechean -, care au pus la cale tot dezastrul şi au instrumentat protestele.
Liderul PPCD a arătat, de asemenea, că printre atacatorii de marţi din sediile preşedinţiei şi parlamentului au fost văzuţi „sportivii lui Stati“, referindu-se la Gabriel Stati, fiul omului de afaceri Anatol Stati, care este şi preşedintele Uniunii Internaţionalе a Tinerеtului şi al Federaţiei de lupte internaţionale „Voievod“.
Gabriel Stati este moştenitorul unuia dintre cei mai bogaţi basarabeni. Tatăl său este preşedinte al grupului industrial-financiar Ascom, specializat în extracţie de petrol şi gaze. Preşedintele Ascom Grup, Anatol Stati, a dezminţit, la începutul lunii august 2008, printr-un comunicat oficial, informaţiile privind implicarea sa în finanţarea unor formaţiuni politice din Republica Moldova, spunând că familia sa „nu doreşte să participe la jocuri politice de proastă calitate“ şi are alte preocupări decât bussines-ul moldovenesc. El era bănuit că are simpatii liberale şi că ar fi contribuit la finanţarea campaniei lui Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului.
Declaraţiile lui Iurie Roşca vin să răspundă afirmaţiilor liderului liberal-democraţilor moldoveni, Vlad Filat, care declarase ieri că printre cei care instigau marţi la violenţe în zona parlamentului şi a preşedinţiei au fost văzute multe persoane din organizaţia de tineret a Partidului Popular Creştin Democrat, condus de Iurie Roşca. „Au fost văzute multe persoane din organizaţia Noua Generaţie a Partidului Popular Creştin Democrat printre cei care instigau la violenţe în zona parlamentului şi a preşedinţiei, cu scandări energice, cu chemări la violenţe, la revoluţie şi aşa mai departe“, a declarat liderul PLDM într-o conferinţă de presă. PPCD, condus de Iurie Roşca, este cel mai vechi partid politic din Republica Moldova şi a fost partid parlamentar pe tot parcursul istoriei sale, dar la scrutinul din 5 aprilie nu a reuşit să atingă pragul de 6% din voturi, necesar intrării în parlament. Ironia face ca tocmai liderul formaţiunii, Iurie Roşca, să fi fost şi cel care a avut iniţiativa legislativă de ridicare a pragului electoral de la 4% la 6%.
Imaginea PPCD a fost puternic lovită de votul acordat pe 4 aprilie 2005 pentru realegerea liderului comuniştilor, Vladimir Voronin, în funcţia de şef de stat, dar mai ales de menţinerea alianţei cu Partidul Comuniştilor şi votarea în comun a mai multor iniţiative controversate. Vladimir Voronin i-a elogiat în repetate rânduri în public calităţile personale şi de politician ale lui Iurie Roşca, iar ultimul s-a declarat în opoziţie „constructivă“ faţă de PCRM, distanţându-se astfel de alte partide necomuniste şi lansând acuzaţii dure de corupţie la adresa liderilor din opoziţie. Iurie Roşca a publicat mai multe cărţi în care descrie ceea ce el numeşte actele de corupţie ale liderilor principalelor partide de opoziţie, iar prin intermediul portului de televiziune EuTV, pe care îl controlează, a lansat în perioada preelectorală pamflete politice la adresa oponenţilor săi şi prelegeri, inclusiv cu caracter religios, în favoarea sa.
Preşedintele Vladimir Voronin a spus ieri că printre organizatorii violenţelor de marţi se numără „agenţii economici cu capital penal, foşti politicieni care doreau din nou să ajungă la putere, precum şi cei care nu au reuşit să ajungă în parlament“.
Pagină realizată cu informaţii furnizate de agenţia NewsIn