14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalitatea Codurilor, mai importantă decât viteza adoptării lor

Calitatea Codurilor, mai importantă decât viteza adoptării lor

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri că asumarea răspunderii guvernului pe Coduri nu mai este de actualitate, că adoptarea acestora de către parlament se poate face într-un timp „strâns“, dar că trebuie evitată „graba suspectă“ de dezbatere a acestor legi.

Preşedintele PSD a arătat că a avut o discuţie cu Jacques Barrot, comisarul pentru justiţie şi afaceri interne, care a confirmat că, pentru CE, calitatea acestor texte, şi nu viteza adoptării lor este mai importantă. „Noi credem că ideea asumării răspunderii guvernului pe aceste Coduri nu mai este de actualitate“, a susţinut preşedintele Senatului, arătând că în cazul Codului Civil mai este nevoie de dezbaterea unor elemente încă neclarificate.
Potrivit liderului PSD, dezbaterea celorlalte coduri (Civil, de Procedură Civilă şi de Procedură Penală) trebuie făcută într-un calendar de timp relativ strâns, dar ar trebui evitată graba de a le trece prin comisiile speciale. „Cred că această grabă suspectă de a avea toate Codurile terminate la 15 mai nu reprezintă o solicitare a Bruxellesului, ci mai degrabă o nevoie artificială introdusă din alte motive în dezbaterea publică“, a mai spus Mircea Geoană.
Membrii coaliţiei au convenit ieri ca, în cazul în care lucrările din subcomisia specială pentru analizarea Codului Penal se vor termina înaintea celor pe Codul Civil, să fie posibil ca proiectul Codului Penal să intre în dezbaterea parlamentului mai devreme, pentru „armonizarea“ lucrărilor.
„S-a convenit ca preşedinţii celor două comisii speciale să facă o evaluare a stadiului evoluţiei celor două Coduri şi după aceea să se ia o decizie, astfel încât să nu stăm ca ambele să fie terminate şi după aceea să fie introduse în parlament. Dacă unul este gata deja să poată să fie introdus în parlament“, a declarat vicepreşedintele PSD, Gheorghe Nichita, la finalul şedinţei Coaliţiei PD-L – PSD de ieri.
Subcomisia parlamentară care analizează Codul Penal a finalizat, miercurea trecută, dezbaterea primei părţi a proiectului, partea generală, care a fost votată cu excepţia unor articole care definesc termeni ce ţin de partea specială a Codului.
Preşedintele subcomisiei care analizează Codul Penal şi Codul Penal de Procedură, Victor Ponta, consideră faptul că guvernul nu şi-a asumat răspunderea pe Coduri ca fiind o „victorie“, care trebuie folosită. El a mai spus că, în opinia sa, nu retrimiterea la guvern a Codurilor este soluţia, ci continuarea discuţiile în interiorul parlamentului. „Astăzi distrugem un mit, în care şi preşedintele ţării credea, sau de care se lăsa influenţat, că parlamentul nu poate să dezbată şi să adopte bine Codurile“, a adăugat Ponta.
Dezbaterea privind partea specială a Codului Penal a început ieri.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS