13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNicolae Mischie - a patra condamnare la închisoare

Nicolae Mischie – a patra condamnare la închisoare

Nicolae Mischie a fost condamnat ieri de magistraţii Judecătoriei Deva la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executarea pedepsei. Fostul baron de Gorj a ajuns astfel la cea de-a patra condamnare primită în ultimii ani.

 

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Nicolae Mischie, a fost condamnat ieri de o instanţă a Judecătoriei Deva la trei ani şi şase luni de închisoare cu executarea pedepsei. Magistraţii hunedoreni l-au găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi lucrări de reparaţie fără autorizaţie de construire a unor monumente istorice. Prejudiciul calculat de experţi în dosarul „Drumurile", ultimul în care ex-preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a fost condamnat luni, este de aproximativ un milion de lei.

Nicolae Mischie a fost judecat pentru modul în care instituţia pe care o conducea a atribuit şi recepţionat mai multe lucrări de modernizare de drumuri judeţene firmei SENACO, ce aparţine controversatului om de afaceri din Novaci, Relu Ştefănoiu, un apropiat al familiei fostului baron de Gorj. Dosarul „Drumurile" a fost contopit cu dosarul „Gănescu", în care anchetatorii au verificat modul în care a fost modernizată casa de oaspeţi a consiliului judeţean.

Contestă sentinţa

Nicolae Mischie nu a fost prezent ieri la Judecătoria Deva pentru a asculta sentinţa pronunţată de magistraţi. Fostul baron a declarat că va contesta sentinţa prin care a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare: „E normal să o atac. Înseamnă că nu mai este justiţie. Sunt unii care se joacă însă cu legile. Eu nu am semnat nici un act, nu am organizat nici o licitaţie şi nu am semnat nici un proces-verbal de recepţie. Din 27 de inculpaţi, doar eu am fost găsit vinovat – ceea ce este ridicol – pentru că am fost preşedintele consiliului judeţean. Nu au fost găsiţi vinovaţi primari, patronul firmei, directorii ei, Ion Călinoiu, care era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi acum este preşedinte", a declarat Nicolae Mischie.

Ex-baronul a mers ieri la cursuri, la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu, unde le predă în continuare studenţilor.

A strâns patru condamnări

Fostul preşedinte al PSD Gorj, Nicolae Mischie, are în prezent la activ patru condamnări penale, însă numai una a rămas definitivă, motiv pentru care nu va ajunge deocamdată după gratii. În afară de cea de trei ani şi şase luni de închisoare pronunţată ieri la Deva, Mischie este condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru contrabandă cu arme.

În alt dosar, fostul baron a primit patru ani fără suspendare pentru corupţie, sentinţa nefiind însă definitivă. Procesul este pe rolul Curţii de Apel din Timişoara, după ce Mischie a cerut strămutarea acestuia. Dosarul vizează modul în care SC ARC Târgu Cărbuneşti i-a modernizat fostului baron mai multe locuinţe. Ex-pesedistul a fost, de asemenea, obligat să plătească 450.000 de lei despăgubiri către denunţătorul său, Clement Mocanu, patronul ARC.

Cea de-a patra condamnare pe numele lui Nicolae Mischie a fost pronunţată tot de Judecătoria Deva în urmă cu un an, când ex-baronul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru contrabandă cu maşini. El a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj între 1996-2004, fiind, pe rând, şi şef la Organizaţiile Judeţene ale PSD, PNG, respectiv PSR Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII