28.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinUn plus de confort prin renovare

Un plus de confort prin renovare

Gazdele noastre, Nadia şi Dan, şi-au reamenajat casa cu scopul de a se bucura de un confort sporit atât ei, cât şi cele două fetiţe ale lor. Deşi lucrările au fost de proporţii, rezultatul a meritat toate eforturile, locuinţa lor devenind un cămin cald şi mult mai funcţional.

Proprietarii au cumpărat casa – un imobil ce datează din 1928 – în 1988. După achiziţionare au început şi primele etape ale renovării, fără însă a face modificări majore. „Evident, de atunci şi până acum am mai realizat mici îmbunătăţiri şi reparaţii periodice. În luna iunie a anului 2008, am demarat însă o serie de lucrări menite să schimbe total aspectul locuinţei şi să o transforme într-una eficientă. Am pornit de la compartimentarea problematică, pe care am modificat-o prin inversarea rolurilor funcţiunilor. Iniţial, livingul şi bucătăria erau diametral opuse, ceea ce era destul de incomod, iar camera de zi era despărţită de dormitorul matrimonial printr-un glasvand. Camera fetelor era, practic, o parte din dormitorul nostru, fiind separată cu ajutorul unui perete subţire din ghips-carton, care a avut rol provizoriu încă de la început. Aceste probleme plus nevoia de spaţiu de depozitare ne-au determinat să modificăm radical totul“, îşi aminteşte gazda noastră. Primul pas a fost să inverseze rolul încăperilor şi să recompartimenteze interiorul, pentru a deveni util nevoilor familiei. Încăperea ce servea ca bucătărie a fost transformată în dormitor pentru Irina şi Iulia, dormitorul matrimonial a luat locul băii şi unei mici încăperi de trecere, camera fetelor a devenit baie, iar dormitorul matrimonial a fost amenajat ca bucătărie. În urma modificărilor amintite, s-a reuşit să se separe practic zona de zi de cea destinată odihnei. „Totuşi, există şi un neajuns, şi anume acela că spaţiul nu mai este acum decomandat. În afară de aceste schimbări, lucrările au mai presupus înlocuirea instalaţiilor şi modernizarea sistemului de încălzire (care înainte era asigurată de sobe pe gaz). De asemenea, am refăcut integral unul dintre pereţii exteriori – pe cel aferent dormitoarelor, care era realizat din cărămidă şi lut şi reţinea umezeala. Deasupra celor două dormitoare există un pod, care urmează să fie amenajat. În acest sens, am consolidat şi înălţat acoperişul. Lucrările au durat aproximativ trei luni, şi asta din cauza faptului că am turnat două straturi de şapă – unul înainte şi altul după montarea sistemului de încălzire prin pardoseală“, a spus Dan.

Design pe gustul proprietarilor

În ceea ce priveşte decorul interior, proprietarii imobilului au pus în practică ideile personale, fără a apela la un designer. „Ne-am hotărât să ne ocupăm personal, mai ales că răsfoiam deja de ceva timp revistele de profil şi ne făcuserăm o idee destul de clară. Trebuie să recunoaştem că ne-am inspirat foarte mult din DOMUS şi catalogul IKEA. Încă de la început am ştiut clar că nu voiam mult mobilier în camera de zi, motiv pentru care am realizat câteva nişe în perete. De asemenea, ne-am dorit ca livingul şi bucătăria să comunice, dar totuşi să poată fi separate atunci când gătim. În acest scop, s-au dovedit eficiente uşile de sticlă glisante de la Komandor, care separă spaţiile. Tot de la această firmă am achiziţionat dressingurile (din dormitorul matrimonial şi din camera fetiţelor) care sunt nu doar practice, ci şi estetice. Şi în bucătărie există un spaţiu de depozitare cu uşi de sticlă şi rame metalice, în ton cu decorul, pentru care am construit încă de la început o nişă în perete. Cum spuneam, înainte, spaţiul de depozitare era deficitar. Acum însă, cu ajutorul dulapurilor de la Komandor, am rezolvat această mare problemă.
Cromatica din zona de zi a fost dictată de bucătăria roşie de la IKEA. Principalul avantaj al acesteia este că, în timp, în cazul în care ne plictisim, îi putem schimba fronturile cu altele. În ceea ce priveşte electrocasnicele din bucătărie, le-am achiziţionat de la Franke.

Decoraţiuni în tonuri naturale

Fiind vorba despre un spaţiu deschis, proprietarii imobilului au simţit nevoia unor accente de roşu şi în living. „Restul culorilor le-am ales în funcţie de canapeaua cu flori de la Mobexpert, care a introdus nuanţa de verde. După ce am văzut în showroomul Mobexpert această canapea încadrată de un fundal verde, am luat hotărârea să vopsim şi noi peretele în verde. Am conştientizat că aveam nevoie de mai mult spaţiu de odihnă, aşa că am luat în calcul şi o a doua canapea. Iniţial, ne-am gândit să realizăm o husă verde pentru una dintre vechile canapele, însă ulterior am achiziţionat o canapea roşie de la IKEA. În ceea ce priveşte decoraţiunile, le-am cumpărat special pentru amenajarea actuală. Tablourile cu flori de deasupra canapelei sunt menite să mai deschidă peretele. Am luat mai întâi ramele, după care ne-am tot gândit ce să punem în ele. Lui Dan i-a venit ideea foarte bună să punem nişte flori. Nu am păstrat mare lucru din vechea amenajare, cu excepţia patului fetelor şi a unei părţi din veselă.
În ceea ce priveşte dormitoarele, cromatica acestora a fost impusă de dressinguri. Mai exact, în camera fetelor am optat pentru mov – o dorinţă a Iuliei. Restul accesoriilor sunt oricum colorate, aşa că am ales şi un covor de la IKEA în ton.
În dormitorul nostru, nuanţa de verde a fost indusă de modelul decorativ floral care se regăseşte la dressing. Înainte aveam mobilier wenge, aşa că, de data aceasta, am căutat să mergem pe tonuri mult mai naturale şi mai calde. Verdele s-a potrivit de minune cu finisajele de lemn natural de la nivelul parchetului şi al mobilierului.
Per total, putem spune că am reuşit să ne creăm un cămin mult mai funcţional şi mai primitor decât cel anterior“, a spus Nadia.

Ana-Maria OANCEA

Material preluat din revista Domus

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU