27.6 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalBolnavii, marfă ieftină pentru CAS

Bolnavii, marfă ieftină pentru CAS

1.300 de lei este suma medie plătită de Casa de Asigurări de Sănătate pentru un bolnav internat în Spitalul de Urgenţă Craiova, în condiţiile în care necesarul este de minimum 2.200 de lei pentru un pacient.

Sumele cheltuite pentru un bolnav internat în Spitalul de Urgenţă Craiova depăşesc cu mult sumele alocate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Din acest motiv apar multe situaţii în care bolnavii sunt trimişi să-şi cumpere medicamente de la farmacii, iar aparatura performantă zace nefolosită, pentru că spitalul nu îşi permite să plătească service-ul.
1.300 de lei este suma plătită în medie, de Casa de Asigurări de Sănătate, pentru un bolnav tratat în Spitalul de Urgenţă Craiova. Unitatea sanitară are acest tarif datorită unui indice de complexitate a cazului mai mare decât al multor unităţi spitaliceşti de urgenţă din ţară. În ciuda acestui indice, valoarea decontată de CAS rămâne foarte mică în comparaţie cu necesităţile, din cauza tarifului pe caz ponderat (toate cheltuielile pe care le presupune spitalizarea unui bolnav), care nu reflectă costurile reale.
„Cheltuielile spitalului trebuie să se încadreze în valoarea contractată cu Casa de Asigurări de Sănătate, depăşirea fiind ilegală. Pe de altă parte, serviciile sunt foarte prost plătite. Casa decontează serviciile la o valoare obţinută prin înmulţirea indicelui de complexitate, în cazul nostru 0,9522, cu tariful pe caz ponderat, a cărei medie este de 1.380 de lei“, a explicat dr. Bogdan Fănuţă, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Craiova.

Tratament de 88.200 de lei

În primul trimestru din 2009, valoarea prevăzută în contractul cu CAS Dolj a fost de 8,5 milioane de lei pe lună. Cu aceşti bani spitalul trebuie să asigure service-ul aparatelor medicale şi cheltuielile cu medicamentele, materialele sanitare, salariile personalului, hrana bolnavilor şi reparaţiile curente. Că suma este prea mică o dovedesc pacienţii internaţi care îşi cumpără medicamente ori materiale sanitare de la farmacii, sau aparatura medicală căreia nu i se poate asigura service-ul la timp pentru că spitalul nu poate suporta contravaloarea „abonamentului“ pe care trebuie să-l plătească lunar firmei care asigură reparaţiile.
Iată şi un exemplu. În urmă cu câteva zile, un pacient internat cu o boală gravă în Spitalul de Urgenţă Craiova a fost tratat iniţial cu un medicament clasic pentru astfel de cazuri, dar nu s-a observat nici o ameliorare. În urma investigaţiilor de laborator, a fost identificat agentul patogen şi s-a ajuns la concluzia că singura soluţie pentru salvarea vieţii bolnavului ar fi un medicament de ultimă generaţie, care costă 700 de lei fără TVA flaconul. Pentru eficienţa tratamentului, trebuie administrate şase flacoane pe zi, timp de trei săptămâni. Costul tratamentului pentru acest bolnav depăşeşte 88.000 de lei.
Mai mulţi bani cheltuiţi pentru un pacient înseamnă bani mai puţini pentru alţii. În general, spitalul trebuie să se aprovizioneze cu medicamentele care nu se găsesc în farmaciile cu circuit deschis, iar de restul medicamentelor se ocupă rudele bolnavilor, care le cumpără de la farmacii. Cei mai scumpi bolnavi sunt cei internaţi în Clinica de Terapie Intensivă şi în secţiile de chirurgie.

Sistemul de coplată ar aduce bani în plus spitalului

Pentru ca unitatea medicală să asigure bolnavilor o accesibilitate deplină la medicamente şi materiale sanitare, ar trebui ca tariful pe caz ponderat să fie de măcar 2.200 de lei, susţine Bogdan Fănuţă.
„Dacă am fi plătiţi la acest tarif, am putea să asigurăm minimul necesar pentru bolnavii internaţi“, a precizat el. Pentru că un astfel de tarif nu ar putea fi suportat de sistemul asigurărilor de sănătate, o soluţie de completare a finanţării necesare ar fi, în opinia directorului medical, introducerea coplăţii pentru serviciile medicale spitaliceşti oferite pacienţilor.
„În prezent, banii sunt puţini, dar toate serviciile medicale sunt gratuite. Dacă se doreşte introducerea coplăţii, atunci va trebui stabilit concret ce servicii trebuie să fie în continuare gratuite şi pentru ce servicii pacientul va trebui să contribuie cu bani“, a mai spus Fănuţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII