17.9 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinMagia boabelor de vanilie

Magia boabelor de vanilie

Vanilia este unul dintre cele mai preţioase condimente din lume, nu doar pentru că este foarte scumpă, ci şi pentru că oferă mâncărurilor o aromă deosebită, demnă de gusturi princiare.
Provenite din Madagascar, Tahiti, Mexic sau Indonezia, boabele de vanilie sunt foarte scumpe, şi pe bună dreptate, am putea spune, întrucât cresc pe tulpini pretenţioase şi trebuie polenizate manual. Datorită acestor caracteristici neobişnuite, nu greşim considerând boabele de vanilie ca fiind ingrediente cu adevărat preţioase. Prezentăm câteva dintre multiplele utilizări ale vaniliei şi unele sugestii privind felul în care puteţi folosi acest condiment la adevărata sa valoare.
În Europa, de exemplu, în locul extractului de vanilie se foloseşte zahărul vanilinat. Puteţi obţine acest preparat chiar la dumneavoastră acasă. Desfaceţi o păstaie de vanilie, pisaţi seminţele şi amestecaţi-le cu două-trei căni de zahăr, apoi tocaţi mărunt păstaia şi adăugaţi-o şi pe aceasta în zahăr. Păstraţi produsul timp de două săptămâni într-un recipient etanş pentru ca procesul de combinare să se finalizeze, apoi îl puteţi folosi pentru a îndulci diverse băuturi sau pentru a orna desertul.

Aromaţi alimentele cu boabe de vanilie

Boabele de vanilie pot da o aromă deosebită băuturilor alcoolice de calitate inferioară. Adăugaţi câteva boabe din acest condiment minune unui sortiment de scotch sau de whiskey de gustul căruia nu sunteţi foarte mulţumit. Chiar şi o sticlă de tequila de calitate îndoielnică poate fi transformată într-o băutură savuroasă cu ajutorul vaniliei.
De acelaşi tratament poate beneficia şi iaurtul. Dacă vă place iaurtul cu gust de vanilie, dar nu agreeaţi ideea că acesta este îmbogăţit artificial cu substanţe care pot fi periculoase, puteţi adăuga boabe de vanilie pisate în iaurtul simplu, proaspăt. Veţi obţine un preparat delicios, în care puteţi integra şi bucăţi de fructe, după gustul dumneavoastră. Adăugaţi o boabă de vanilie în cutiile unde depozitaţi pliculeţe de ceai sau cafea măcinată. Veţi obţine astfel băuturi cu o aromă de vanilie deosebită, de care veţi fi siguri că nu este obţinută prin procedee chimice. De asemenea, dacă utilizaţi vanilia în prepararea diverselor băuturi şi dulciuri de casă, puteţi reduce cantitatea de zahăr folosită, fără să modificaţi foarte mult gustul şi fără a pierde din dulceaţă.

Refolosirea vaniliei

Pentru a folosi din nou păstăile şi bucăţile de vanilie după ce acestea s-au uscat, udaţi-le cu apă şi uscaţi-le, apoi depozitaţi-le într-un recipient etanş, într-un loc răcoros. Boabele de vanilie pot fi păstrate şi în frigider, dar această metodă nu este indicată, pentru că se întăresc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS