28.3 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGeoană: România trebuie să evite un acord cu FMI

Geoană: România trebuie să evite un acord cu FMI

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a insistat ieri asupra evitării unui acord de finanţare cu instituţii financiare internaţionale, respectiv FMI şi Banca Mondială.

„Trebuie să avem îndrăzneala să gândim un pachet anticriză concret, dacă nu, până la finalul lui martie, vor veni aceiaşi prieteni de-ai noştri, bine intenţionaţi, de altfel, şi ne vor spune: «Nu aveţi un program de criză, iată un program: un acord cu FMI!»", a afirmat ieri Geoană, la o întâlnire cu reprezentanţii comerciali ai României în străinătate. El a explicat că acesta este un scenariu pe care l-am mai văzut în urmă cu câţiva ani.

Preşedintele PSD mai declara săptămâna trecută că amintirile relaţiei cu FMI îl „înfioară", Geoană apreciind că ar fi preferabil să nu se apeleze la FMI în ceea ce priveşte un împrumut extern, date fiind condiţiile extrem de dure, cu un impact social foarte puternic şi constrângeri semnificative.

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a spus la începutul acestei săptămâni că BNR analizează, împreună cu reprezentanţii guvernului, suma optimă de împrumutat de pe plan extern, în condiţii de costuri cât mai avantajoase şi cu un calendar rezonabil de rambursare.

Săptămâna trecută, Isărescu a declarat că un eventual acord cu FMI ar trebui să fie inclus într-un pachet de înţelegeri cu instituţiile europene.

Ţinta României, aderarea la zona euro cât mai repede

Geoană a mai explicat că ţinta României trebuie să fie aderarea la zona euro cât mai repede cu putinţă, alt obiectiv, pe termen mediu, fiind intrarea în grupul marilor ţări industrializate şi emergente reunite în G20. Preşedintele social-democrat, Mircea Geoană, a comentat cu ocazia reuniunii consilierilor economici şi comerciali din reţeaua externă, desfăşurată la Palatul Ştirbei, că, în contextul în care România este vulnerabilă, ca şi alţi parteneri europeni şi americani, la criza financiară, această situaţie trebuie să ne îndrepte spre revizuirea obiectivului legat de adoptarea monedei euro. „Cred că lecţia pe care o învăţăm cu toţii, economiile emergente din Europa Centrală şi de Răsărit, este că în acest moment suntem în epicentrul unei crize financiare care credeam că nu are de-a face cu România şi din cauza vulnerabilităţii şi expunerii masive a băncilor străine cu sucursale în România suntem astăzi, indirect, fără voia noastră, atraşi într-o vâltoare financiară care riscă nu să ne afecteze pe noi la prima mână, dar şi ţări ca Austria, Grecia sau Irlanda", a arătat Mircea Geoană.

Acesta a mai apreciat că România are „o economie care este prea puţin competitivă, cu o creştere artificială şi în care sunt alimentate zone de speculaţie, precum cea imobiliară".

„Ori exportăm, ori murim“

Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediu de Afaceri va analiza, peste nouă-douăsprezece luni, performanţa reprezentanţilor economici şi comerciali ai României în străinătate, iar cei care nu vor corespunde criteriilor impuse de minister vor fi chemaţi în ţară. „Un reprezentant, dacă a stat patru ani afară şi nu vine cu un contract, a stat degeaba. El trebuie să vină cu o fabrică, un contract sau să ajute o firmă românească să facă o fabrică în străinătate", a spus ieri ministrul de resort, Constantin Niţă. El a arătat că trebuie să fie evaluat cât de eficient este exportul românesc. „Nu vreau să spun că nu se lucrează în activitatea de comerţ exterior, ci că este nevoie de un mod de muncă mai dinamic. (…) E anormal ca o firmă din China să vândă în România de 3,2 miliarde de euro, iar România să vândă de zece ori mai puţin în China. Asta înseamnă că nu ne putem impune produse, că nu le promovăm cum trebuie. Trebuie să înţelegem că ori exportăm, ori murim", a spus Niţă. El a menţionat că există firme româneşti care nu sunt interesate să intre deloc pe pieţe precum China, India sau Orientul Mijlociu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS