În raportul întocmit de vicepreşedintele Comisie juridice a Camerei, Florin Iordache, şi semnat de pesediştii din comisie, se arată că deputaţii nu au, deocamdată, suficiente date pentru a decide în cunoştinţă de cauză asupra începerii urmăririi penale a lui Adrian Năstase.
„Procurorii DNA au demonstrat, prin modul în care au instrumentat dosarele domnului deputat Adrian Năstase, că nu se pot afla decât în două situaţii: fie sunt nepregătiţi profesional, fie acţionează la comandă politică", susţine Iordache în raportul pe care l-a înaintat Biroului Permanent referitor la cererea Parchetului General adresată Camerei pentru a permite începerea urmăririi penale împotriva fostului prim-ministru. Pesediştii din Comisia juridică îi acuză pe procurorii DNA că au nesocotit decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind nulitatea unor probe administrate în dosarul Zambaccian. O situaţie similară se întâlneşte şi în dosarul în care Năstase este acuzat de dare de mită lui Ioan Melinescu, în care instanţa a cerut refacerea urmăririi penale.
În consecinţă, susţin deputaţii PSD, parlamentul nu ar trebui să invalideze hotărârile unor instanţe judecătoreşti prin avizarea urmăririi penale pe baza unor probe declarate anterior nule, întrucât s-ar încălca articolele 64 şi 197 din Codul de Procedură Penală, conform cărora „mijloacele de probă obţinute în mod ilegal nu pot fi folosite în procesul penal".
Iordache acuză procurorii că au recurs la un subterfugiu prin care au susţinut că probele declarate nule ar trebuie interpretate ca acte premergătoare începerii urmăririi penale. Florin Iordache susţine că această poziţie a fost adoptată şi de pedeliştii din Comisia juridică, aceştia încercând să impună, în mod deliberat, ca raportul să includă recomandarea de începere a urmăririi penale. „Este evident că propunerea PD-L nu este consecinţa examenului propriu al materialului, ci reprezintă doar manifestarea adeziunii la solicitarea Parchetului, deşi este mai verosimil să credem că Parchetul este cel care a dat curs indicaţiei PD-L, respectiv a preşedintelui de fapt al acestei formaţiuni politice", susţin pesediştii.
Drept concluzie, Iordache solicită retrimiterea cererii la Comisia juridică până când Parchetul va trimite probele care nu sunt lovite de nulitate, astfel încât plenul Camerei să se poată pronunţa pe baza unui raport relevant asupra chestiunii dosarelor lui Năstase.
În PSD, Florin Iordache, deputat ales în Colegiul 5 Caracal, ocupă funcţia de vicepreşedinte al filialei judeţene Olt şi cea de preşedinte al organizaţiei Caracal.