16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMaestro Stelian Tănase, la Craiova

Maestro Stelian Tănase, la Craiova

Galeriile de Artă „Port Cetate“ din Craiova au găzduit ieri, în prezenţa a zeci de iubitori de cultură, lansarea celui mai nou volum purtând semnătura lui Stelian Tănase, „Maestro“. Lucrarea, subintitulată „O melodramă“, vorbeşte despre o Românie în tranziţie, în care viaţa este un spectacol grotesc, trist şi ironic. Scriitorul abordează faptele într-o manieră hiperrealistă şi absurdă, cu un stil brutal, adesea cinic, fără iluzii în ceea ce priveşte personajele sale şi lumea despre care scrie.

„Această carte nu seamănă cu cele pe care le-a scos până acum, absolut fascinante, legate de istoria partidului comunist, cărţi care vor avea, probabil, succes şi în Occident. Nu s-a jucat în copilărie cu literatura, se joacă acum. E cea mai «jucăuşă» carte a lui. Nu este uşor de citit. E poate cartea cel mai greu de citit“, a precizat Mircea Dinescu, invitatul special de la întâlnirea autorului cu cititorii craioveni.

„Maestro“ este, dincolo de subiectul său, un pariu al autorului cu sine, căci „de ce să scrii o carte dacă nu e altceva decât o provocare? Am încercat să depăşesc şi o limită a mea, de pildă, a pudorii. Pe de altă parte, a fost o provocare în sensul că oamenii din jur nu se aşteptau la lucrul acesta de la mine, dat fiind felul în care scriam până acum. M-am întors la ficţiune. Mi s-a părut că romanul mă poate ajuta să spun nişte lucruri pe care le-am înţeles în ultimii 20 de ani despre societatea noastră, lumea în care trăim cu toţii. Cei care citesc carte se vor regăsi într-un fel în ea“, a declarat Stelian Tănase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU