Firme doljene care au făcut achiziţii din interiorul UE au încercat să nu plătească statului român zeci de milioane de lei, reprezentând TVA de plată şi impozit pe profit. Societăţile făceau tranzacţii pe hârtie cu firme-fantomă, ca să diminueze obligaţiile de plată către bugetul de stat. Autorităţile îi spun „încălcarea legii“, în popor se cheamă „furt“.
Afacerişti craioveni care se ocupă de achiziţii intracomunitare (adică din spaţiul Uniunii Europene) fac tot posibilul să scape de dările prea mari către stat. „Există două modalităţi descoperite de noi, prin care societăţi din Dolj au eludat statul la plata TVA şi a impozitului pe profit“, spune comisarul-şef al Gărzii Financiare (GF) Dolj, Dragoş Ursulescu. În primul rând, afaceriştii dubioşi creează o firmă nouă şi îşi aleg ca termen de declarare a taxei pe valoarea adăugată (TVA) către Fisc din trei în trei luni. Din declaraţiile comisarilor GF Dolj, „şmecherii“ fac achiziţii de zeci de milioane de lei în doar trei luni şi înainte de a veni termenul de declarare a TVA înstrăinează firma cu tot cu datorii. Problema este că „o înstrăinează unor persoane plecate de mult prin străinătate sau unor persoane dubioase, pe care nu le mai găsim sau care nici măcar nu au ştiut ce acte au semnat la preluarea firmei. Astfel de cazuri am descoperit în Dolj“, susţine Ursulescu. Patronii despre care vorbim dau firma în cascadă, adică înstrăinează mai întâi 90%, apoi tot aşa, până la 100%, pentru că legislaţia permisivă nu mai obligă persoanele să nu vândă firmele cu datorii. Altă modalitate de a-şi diminua TVA de plată către stat este să aducă mărfuri din UE legal, să le vândă în ţară tot legal. Dar, procedând legal, ei constată că au de plătit statului TVA mult prea mare şi impozit pe profit. Atunci se gândesc să treacă la evaziune şi fac tot posibilul să nu dea bani bugetului.
Evaziuni de milioane de lei
Pentru societăţile care fac achiziţii intracomunitare se consideră TVA deductibil egal cu TVA colectat, deci apare „efect zero la TVA“, adică nu au TVA de plată către stat. Abia în momentul în care vând marfa pe piaţa internă, atunci apare TVA colectat şi cam acesta ar fi de plată către stat. „Când se trezesc ei că au de plată mult către bugetul de stat, atunci eludează legea şi fac achiziţii fictive – realizate doar pe hârtie, de la firme-fantomă, ca să-şi înregistreze TVA deductibil şi să diminueze obligaţiile către stat. Anul trecut am trimis multe asemenea cazuri spre cercetare la Parchet, iar obligaţiile de plată către stat diminuate au fost de zeci de milioane de lei, reprezentând TVA şi impozite“, a spus şeful Gărzii doljene.
Achiziţiile de cereale, primele pe lista şmecheriilor
Comisarii GF Dolj au precizat că au fost înregistrate cele mai multe eludări ale bugetului de stat la capitolul TVA şi impozit pe profit la cumpărarea de cereale, legume şi fructe din spaţiul intracomunitar. „87% din valoarea prejudiciului reprezintă comerţul cu cereale: grâu, porumb şi ovăz“, a precizat comisarul-şef adjunct al GF, Dumitru Iordache. Ţările din care se aprovizionează respectivii sunt Ungaria, Polonia, Bulgaria şi Grecia. Mărfurile astfel importate sunt vândute corect chiar şi către mari procesatori din Dolj, către crescători de animale sau către magazine de desfacere.