13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnchetă de mântuială

Anchetă de mântuială

Persoanele vinovate în cazul copilului din Severin, care pe 16 decembrie 2008 a murit, după ce a fost plimbat pe la mai multe secţii ale Spitalului Judeţean din Drobeta, au scăpat doar cu avertisment.

Autoritatea pentru Sănătate Publică Mehedinţi a declanşat o anchetă administrativă, din ordinul subsecretarului de stat Raed Arafat, pentru ca toţi cei trei medici implicaţi în cazul lui Gabriel Luis Moldoveanu să fie traşi la răspundere. Chiar dacă diagnosticele au fost puse greşit şi copilului i-au fost administrate medicamente necorespunzătoare, ASP nu anchetează cazul decât administrativ, iar medicii au scăpat basma curată.
Medicul de familie Georgeta Soare, şefa Secţiei de boli contagioase a Spitalului Judeţean Drobeta Turnu Severin, Loredana Ţepeluş, şi medicul de gardă care l-a internat pe băieţel la Pediatrie, Romică Sima, au fost sancţionaţi doar cu atenţionare de ASP Mehedinţi, care a anchetat moartea copilului de trei ani.

Incapacitatea medicilor de a pune un diagnostic corect

Gabriel Luis Moldoveanu, de trei ani, a fost dus de părinţi la medicul de familie Georgeta Soare, care le-a spus că băieţelul are roşu în gât şi otită la urechea dreaptă. Părinţii au cumpărat medicamentele prescrise de medic şi i le-au administrat trei zile. În acest timp, starea copilului s-a agravat şi părinţii l-au dus pe Gabriel din nou la medic. De această dată, doctoriţa le-a spus că nu mai are otită, ci hepatită. A fost trimis la Secţia de boli contagioase a Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, unde doctoriţa Loredana Ţepeluş l-a diagnosticat cu hepatită. Însă, până spre seară, starea copilului s-a agravat, susţine bunica lui Gabriel, care l-a vegheat la spital pe băieţel. După câteva ore au venit şi analizele. În urma interpretării acestora, Gabriel a fost diagnosticat cu nefrită şi a fost trimis la Secţia de pediatrie, cu maşina părinţilor, pentru că ambulanţa întârzia. La Secţia de pedriatrie, i s-a pus alt diagnostic, anemie infecţioasă. Părinţii au cerut ca Gabriel să fie trimis la Spitalul din Timişoara, numai că a fost prea târziu. Organismul micuţului a cedat şi, pe 16 decembrie, acesta a decedat.
Părinţii au depus plângeri la Parchet, o sesizare la Colegiul Medicilor şi un memoriu la Ministerul Sănătăţii, însă abia după o lună au venit primele rezultate, care se bat cap în cap cu actul constatator al necropsiei efectuate de medicii din Timişoara.

Sancţiuni cu atenţionare

Rezultatul necropsiei efectuate la Timişoara arată că infecţia era generalizată şi cuprinsese toate organele vitale ale copilului: plămânii, inima, ficatul, splina, rinichii şi glandele suprarenale. Pentru că otita nu a fost tratată corect şi la timp, aproape toate organele aveau abcese şi focare de infecţie, precum şi numeroase hemoragii, care au cauzat decesul băieţelului de trei ani.  
În consecinţă, din punct de vedere administrativ, în urma raportului Comisiei de control, Consiliul Etic al Spitalului Judeţean din Severin, întrunit la începutul săptămânii, a dat verdictul: „Doctorul Loredana Ţepeluş este sancţionată cu atenţionare, iar ancheta administrativă se va extinde şi asupra persoanelor implicate în actul medical de îngrijire a bolnavului“. Aceasta este singura sancţiune aplicată în cazul morţii singurului copil al familiei Mihaela şi Florentin Moldoveanu.
Preşedinta Colegiului Medicilor Mehedinţi, dr. Ileana Nistor, susţine că speţa  cazului a trecut de Comisia de jurisdicţie şi urmează să fie analizată în Comisia de disciplină. „Cazul a fost înaintat Comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor. Urmează o analiză a acesteia, după care se va analiza şi în Comisia naţională de disciplină şi abia după aceea se va da o soluţie ce va fi comunicată şi familiei“, a declarat dr. Ileana Nistor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII