13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVistieria statului se goleşte

Vistieria statului se goleşte

Finanţele doljene au încasat mai puţin cu aproape patru milioane de euro în ianuarie faţă de aceeaşi lună din 2008. Cele mai mari scăderi la încasările către buget sunt la impozitul pe salarii – din cauză că s-a diminuat numărul angajaţilor din judeţ – şi la impozitul pe profit. Previziunile sunt sumbre.

Banii încasaţi către bugetul consolidat al statului încep să se împuţineze, din cauza condiţiilor economice precare. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a încasat de la mediul de afaceri pe luna ianuarie mai puţin cu aproape patru milioane de euro (aproximativ 15 milioane de lei) decât în aceeaşi lună din 2008. Suma totală care a intrat în vistieria Fiscului luna trecută a fost de 180,2 milioane de lei, reprezentând încasări totale către bugetul consolidat al statului. Adică bani veniţi de la firme şi angajaţi sub formă de impozit pe venit – majoritatea reprezintă impozite pe salarii -, impozit pe profit, taxa pe valoarea adăugată, contribuţii la asigurările sociale (pensii), la şomaj şi la asigurările de sănătate, contribuţii ale firmelor, dar şi ale angajaţilor etc. Din punct de vedere al Finanţelor, luna ianuarie poate fi comparată numai cu lunile de trimestru, când au termen de plată şi microîntreprinderile, pe lângă restul agenţilor economici. Scăderea veniturilor bugetare cu aproape patru milioane de euro numai în luna ianuarie reprezintă un semnal de alarmă pentru guvernanţi, chiar dacă procentual diminuarea încasărilor către bugetul consolidat înseamnă doar 2,5% faţă de perioada anterioară luată drept referinţă.

Disponibilizările: impozite mai mici

Indicatorii care au suferit scăderi la nivelul bugetului statului sunt impozitul pe salarii şi impozitul pe profit. Directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a precizat că veniturile către bugetul consolidat al statului au scăzut cu 15 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă din 2008 din cauza reducerilor de personal care au avut loc în decembrie în judeţ. „Disponibilizările de personal au redus încasările şi la impozitul pe venit, şi la contribuţiile care se plătesc din salariu. Automat, dacă a scăzut numărul salariaţilor, scad şi contribuţiile către stat. De asemenea, se observă faptul că, pe final de an, agenţii economici din Dolj au avut profituri mai mici şi acest lucru se reflectă în impozitul pe profit plătit în ianuarie, diminuat faţă de datele anterioare“, a precizat Antonescu. Şeful Fiscului doljean mai susţine că previziunile pentru viitor nu sunt bune, dar nici foarte îngrijorătoare, în sensul că din estimările făcute de DGFP Dolj nu va scădea prea mult activitatea companiilor pe anul 2009, dar se va diminua.

Se agaţă de lucruri mărunte

În situaţia în care veniturile bugetare se diminuează, dar cheltuielile cresc (pentru că sunt tot mai mulţi şomeri şi pensionari), statul se bucură de orice venit pe care îl înregistrează. Aşa s-a ajuns în situaţia în care al 13-lea salariu care se achită cadrelor didactice să fie considerat „o sursă pentru creşterea încasărilor la impozitul pe venit“, deşi tot statul plăteşte. Finanţiştii doljeni spun că al 13-lea salariu se plăteşte în februarie, deci pe această lună vor fi venituri bugetare mai mari, ţinând cont de faptul că în Dolj activează peste 10.000 de cadre didactice.

Vremuri grele pentru buget
Concedierile de personal produc perturbaţii nu numai în rândul familiilor celor rămaşi fără loc de muncă, ci şi pentru bugetul de stat. Pentru stat, disponibilizaţii creează un gol fiscal, pe de o parte, pentru că trebuie să le plătească şomaj sau pensie, după caz, iar pe de altă parte, pentru că foştii angajaţi nu mai cotizează la buget cu impozit pe salariu şi contribuţiile la pensii, şomaj, sănătate. Cu alte cuvinte, şomerul din mediul privat rămas fără loc de muncă plânge că nu are cu ce să-şi hrănească familia, iar statul plânge după banii lui pe care îi achita când era angajat. Reprezentanţii DGFP Dolj susţin că, în cazul în care va continua şirul disponibilizărilor, bugetul de stat va avea şi mai mult de suferit, pentru că încasările se vor reduce şi mai mult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII