36.8 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriFondul Proprietatea, spectator în scandalul CEZ - Electrica

Fondul Proprietatea, spectator în scandalul CEZ – Electrica

Fondul trebuia să încaseze 9,6 milioane de euro din profitul pe 2007 al CEZ Distribuţie. Reprezentanţii instituţiei susţin că au votat împotriva reinvestirii profitului, dar nu fac dovada că ar fi atacat decizia CEZ în instanţă, aşa cum a procedat Electrica – pentru cota de profit de şase milioane de euro.

Fondul Proprietatea (FP) a intervenit ieri în scandalul procesului Electrica SA – CEZ Distribuţie SA, precizând că, la şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din mai 2008, reprezentantul său a votat împotriva reinvestirii profitului aferent anului 2007 – în valoare de 32 de milioane de euro. „Reprezentantul mandatat de Fondul Proprietatea în AGA de la CEZ Distribuţie a votat împotriva reinvestirii profitului. Motivul votului împotrivă dat de FP a fost tocmai acela că nu s-a propus ca măcar o parte din profit să fie repartizată pentru dividende“, a spus purtătoarea de cuvânt a FP, Cristina Stihi. Fondul deţine 30% din CEZ Distribuţie SA şi, conform acestei proporţii, ar fi trebuit să încaseze o cotă de profit în valoare de 9,6 milioane de euro. Electrica SA – la care acţionar unic este statul român – deţine şi ea 18,99% din societate şi ar fi trebuit să încasaze aproximativ şase milioane de euro. Anterior, directorul general al CEZ Distribuţie, Gabriel Negrilă, declarase că „Fondul Proprietatea a votat în favoarea propunerii, iar Electrica – împotrivă“. Ieri, directorul a revenit: „Nu ştiam la data la care am făcut acea declaraţie că FP a votat împotrivă. Conform statutului, aceste hotărâri se iau cu majoritatea voturilor celor prezenţi“.

Profitul a fost deja reinvestit de CEZ

Hotărârea AGA din 28 mai 2008 a fost publicată în Monitorul Oficial partea a IV-a nr. 4975 din 4 septembrie 2008, iar din acest act rezultă că decizia a fost luată cu o majoritate de 51,006% – adică votul CEZ România. Reprezentanţii FP susţin cu vehemenţă că s-au opus reinvestirii profitului pe 2007, de parcă reinvestirea profitului pentru capitalizarea societăţii şi sporirea implicită a valorii cotei de deţinere ar fi în sine ceva rău. Cu toate acestea, nu ştim ca FP să fi atacat hotărârea AGA în instanţă, aşa cum a procedat Electrica SA.  Reamintim că, pe 21 ianuarie 2009, Tribunalul Dolj a decis anularea prevederii hotărârii AGA privind reinvestirea profitului pe 2007, hotărârea fiind cu apel. Deoarece, până în prezent, nu s-a motivat hotărârea, nu putem şti ce a stat la baza deciziei judecătorilor. Economiştii spun că în mod normal investitorul care deţine majoritatea în AGA poate decide cu privire la investirea dividendelor.
Majoritatea banilor provenind din dividendele aferente anului 2007 au fost deja reinvestiţi, după cum susţin reprezentanţii CEZ. „Cea mai mare parte a profitului a fost reinvestită şi o parte a fost păstrată în rezervă. Majoritatea investiţiilor s-au făcut în reţeaua de distribuţie şi în staţiile de transformare“, se precizează într-un comunicat CEZ. Ce se va întâmpla în cazul în care hotărârea tribunalului în procesul CEZ – Electrica va rămâne definitivă rămâne de văzut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII