17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVerdict în procesul România - Ucraina

Verdict în procesul România – Ucraina

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, care a judecat cazul de delimitare a platoului continental din Marea Neagră, disputat între Ucraina şi România, a ajuns la un verdict. Acesta va fi citit de preşedinta Curţii, judecătoarea britanică Rosalyn Higgins, pe 3 februarie, la ora locală 10.00 (11.00, ora României), la Palatul Păcii, unde se află sediul instanţei. Soluţia în cazul România versus Ucraina va fi cea de-a 100-a decizie pronunţată de Curtea de la Haga de la înfiinţarea acestei instanţe, în 1946.

România a sesizat Curtea Internaţională de Justiţie pe 16 septembrie 2004, pentru a rezolva diferendul cu Ucraina, legat de delimitarea platoului continental din Marea Neagră. După patru ani în care au fost depuse documentaţiile scrise şi după alte trei săptămâni în care s-au desfăşurat pledoariile orale (2-19 septembrie 2008), procesul a ajuns în faza finală, etapa deliberărilor Curţii. Hotărârea CIJ trebuia pronunţată până cel târziu în aprilie 2009.

Diferendul cu Ucraina a fost cauzat de pretenţiile concurente ale celor două ţări asupra unei zone din Marea Neagră. Potrivit legislaţiei internaţionale, platoul continental, respectiv zona economică exclusivă a fiecărei ţări, ar trebui să se întindă până la 200 de mile de la coastă, însă din cauza faptului că Marea Neagră are o întindere redusă, aceste spaţii se suprapun, rezultând zona de 12.000 km pătraţi pe care cele două ţări o dispută, iar Curtea de la Haga trebuie să decidă cum să o împartă. Verdictul nu va da câştig de cauză uneia dintre părţi, ci va determina din punct de vedere geografic (printr-o serie de latitudini şi longitudini) o linie unică de demarcaţie.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII