Suntem în plin sezon al gripei şi virozelor respiratorii. Potrivit dr. Ron Steriti, specialist în homeopatie, fitoterapie şi nutriţie, din Florida, SUA, există numeroase teorii care încearcă să explice de ce organismul nostru răceşte, dar, mai ales, cum poate fi prevenit acest lucru.
Teoria germenilor
Teoria germenilor spune că există germeni obişnuiţi, pe care îi luăm de la alte persoane şi care produc banala răceală. Această teorie este susţinută de conceptul susceptibilităţii. Germenii au şanse mai mari să ne infecteze atunci când uităm să purtăm o haină groasă într-o zi rece sau atunci când am lucrat din greu fără să dormim suficient. Este bine cunoscut faptul că stresul produce o depresie a sistemului imunitar care apără organismul împotriva bolilor. De aceea, sunt recomandate tratamente care să întărească sistemul imunitar.
Vitamina C este, probabil, cea mai cunoscută vitamină folosită pentru tratarea răcelii şi a gripei. Vitamina C creşte activitatea celulelor albe ale sistemului imunitar şi are un efect antihistaminic, care ajută la reducerea secreţiilor nazale (rinoreei). În condiţii de stres, majoritatea animalelor, cu excepţia omului, obţin o parte din vitamina C necesară din „prelucrarea“ glucozei. De aceea, vitamina C este considerată vitamina stresului.
Echinacea este cea mai cunoscută plantă pentru tratarea răcelii obişnuite. Ajută sistemul imunitar şi creşte activitatea şi producţia de celule albe, a limfocitelor şi macrofagelor. Echinacea poate fi luată pentru prevenirea răcelii sau pentru tratarea ei. Multe companii produc capsule de echinacea, special pentru copii.
Usturoiul are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice. Louis Pasteur a confirmat proprietăţile bacteriologice în 1858. Mulţi oameni mănâncă un căţel de usturoi pe zi pentru susţinerea activităţii normale a sistemului cardiovascular. Totuşi, din cauza mirosului, mulţi oameni preferă capsulele pe bază de usturoi. Substanţa activă din usturoi este alicina, care, din păcate, este distrusă prin fierbere sau prăjire.
Teoria germenilor nu poate însă explica de ce unele persoane nu se îmbolnăvesc. Sau de ce unii răcesc atât de uşor. Potrivit teoriei germenilor, acest lucru se întâmplă din cauză că unii oameni au un sistem imunitar mai bun sau din cauză că unii oameni contactează germeni rezistenţi. Dar dacă acest lucru are cauze mai profunde?
Teoria detoxifierii
Oponenţii teoriei germenilor susţin că păstrarea organismului curat şi în bună funcţionare este foarte importantă. Ei promovează importanţa detoxifierii şi cred că suflatul nasului este o modalitate concretă de detoxifiere. Cum acesta este un efort al organismului de vindecare, ei cred că nu ar trebui să fie împiedicat prin administrarea de medicamente antihistaminice.
În societatea postindustrială suntem înconjuraţi de compuşi chimici toxici. Metalele grele sunt peste tot. De exemplu, plumbul din fluiere, mercurul din plombe sau cadmiul din fumul de ţigară. Nocive sunt şi chimicalele folosite la conservarea alimentelor, pungile de plastic, fertilizatorii chimici, ierbicidele, pesticidele şi insecticidele.
Susţinătorii detoxifierii organismului recomandă ca aceasta să aibă loc în fiecare primăvară. Detoxifierea se poate face în mai multe moduri. Plantele pentru curăţarea ficatului şi a colonului sunt cel mai mult folosite. Această metodă de curăţare include ciulinul laptelui (Silybum Marianum) şi păpădia pentru ficat şi seminţe de psyllium pentru fibre (în produsul Colonhelp, de exemplu). Medicina ayurvedică recomandă formula naturistă Triphala pentru curăţarea colonului.
Teoria celor patru gusturi
Medicina chineză are altă perspectivă. Se concentrează pe restabilirea echilibrului între cele patru gusturi: dulce, amar, sărat şi acru. Cei mai mulţi oameni preferă gustul dulce sau sărat şi câţiva preferă gustul acru, cum ar fi cel al lămâii. Majoritatea oamenilor, pe de altă parte, evită alimentele cu gust amar. Interesant este că majoritatea plantelor medicinale au gust amar (păpădie).
Chinezii mănâncă un fel de pepene, care se aseamănă oarecum la formă cu castravetele, dar este foarte amar. Ei susţin că, dacă mănâncă unul pe lună, sunt sănătoşi.
Medicina ayurvedică mai are o plantă, Neem – Azadiracta indica. Aceasta este considerată cea mai amară plantă cunoscută. Neem este folosită în India ca remediu pentru vindecarea bolilor sau ca ingredient la fabricarea şamponului sau a pastei de dinţi.
Suplimente
Teoriile prezentate şi altele asemenea lor folosesc bine cunoscutele suplimente alimentare, cum ar fi vitamina C, echinacea şi usturoiul. Mai nou, piaţa a fost invadată de aşa-numitele produse Wellness, suplimente care conţin o combinaţie puternică de vitamine şi plante, concepute să ajute sistemul de apărare a organismului, aflat sub efectul stresului fizic. Cât sunt de eficiente, judecaţi singuri.